maanantai 20. syyskuuta 2021

Omenatartaletit


 

Nyt tulee niin herkullinen resepti, että ihan pyörryttää kirjoittaa tätä teille! 😂 Näistä pienistä omenatartaleista tuli aivan mahtavan herkullisia ja suosittelen kyllä kokeilemaan, jos omenapuut notkuvat omenista...ja psst. kannattaa hakea omenat tätä varten ihan kaupasta, jollei 😉

(n.10kpl)

1pkt (400g) valmista murotaikinaa

Täyte:
1dl vispi,- tai kuohukermaa
2dl vettä
100g  vanhan ajan vaniljakastikejauhetta (Blå band)
150g mantelimassaa

omenoita
kaneli-sokeria

Pinnalle:
kiille hyytelösokerista

1. Muotoile murotaikinasta aihiot, voideltujen foliovuokien (tai muffinssivuoan) koloihin. Painele taikina sitten vuokien pohjalle, sekä reunoille tasaisesti.
 
2. Valmista täyte sekoittamalla vesi, kerma ja vaniljakreemijauhe sekaisin. Anna turvota hetki ja lisää sitten mantelimassa voimakkaasti vatkaten (voit painella esim. vaikka haarukalla). Laita täyte pursotuspussiin. Siivuta omenat valmiiksi. Sekoita myös hieman sokeria ja kanelia keskenään.

3. Pursota n.1cm:n kerros vaniljakreemiä pohjan päälle. Asettele pinnalle muutama omenasiivu. Siroittele omenoiden päälle kaneli-sokeria ja paista piirakoita sitten 200 asteessa n. 20-25 minuuttia, tai kunnes piirakat on kauniin ruskeita.

5. Kun piirakka on hieman jäähtynyt, sivele piirakan pinnalle kiille hyytelösokerilla.

tiistai 14. syyskuuta 2021

Poro-kantarellikierteet


Ihanaa! Metsät suorastaan pursuavat sieniä, niin piti tehdä jotakin syksyistä niistä. Minulla sattui olemaan ylimääräinen rasia kylmäsavustettua pororouhetta jääkaapissa, niin kipaisin kaupasta vain hiukka lisää aineksia näihin suussa sulaviin, suolaisiin kahvipöydän herkkuihin. Teettekö te vielä näitä tällaisia kierteitä- vai alkaako nämä olemaan jo turhan "retroja"? 🙊

(10-12 kpl)

1pkt esikaulittua, laskostettua voitaikinaa

200g Creme bonjour- kantarellituorejuustoa
150g kylmäsavustettua pororouhetta
100g kantarelleja ja 1 pieni sipuli
tuoretta persiljaa
(hienonnettua rosë-pippuria)
 
kananmuna voiteluun
 
1. Ruskista pannulla sipuli ja kantarellit. Anna jäähtyä hetki.
 
2. Kauli voitaikinaa hieman suuremmaksi levyksi.
 
3. Voitele taikina tuorejuustolla ja ripottele tuorejuuston pinnalle pororouhe, tasaiseksi kerrokseksi. Levitä pinnalle sitten jäähtynyt kantarelli-sipuliseos, sekä reilusti hienonnettua, tuoretta persiljaa.

4. Kieritä taikina tiukaksi rullaksi- saumapuoli alaspäin. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä n. 2cm:n levyisiä siivuja. Asettele kiekot leivinpaperin päälle, uunipellille, kyljelleen. Voitele kiekot kananmunalla ja paista 225 asteessa, n. 15 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita.

5. Voitele kiekot kananmunalla

maanantai 13. syyskuuta 2021

Kauraiset vehnäsämpylät

 

Sain tässä hiljattain Herkkuhovin Johannalta herkullisen kuuloisen sämpyläreseptin. Tällaisia perusreseptejä on hyvä olla "jemmassa", sillä on kiva testata erilaisia reseptejä. Tein meille näitä vihdoin eilen- ja nämä katosivat hetkessä pelliltä 😀 Näitä saa kuulema leipoa useamminkin!

 (13kpl)

5dl vettä
25g hiivaa
2tl suolaa
2rkl öljyä
2dl kaurahiutaleita
n. 10dl vehnäjauhoja (joista osa voi olla täysjyvää)
 
1. Lämmin vesi, hiiva, suola. öljy, sekä kaurahiutaleet ja pari desiä vehnäjauhoista sekoitetaan keskenään. Lepuuta liinan alla 10 minuuttia, kunnes kuplii.
 
2 Sekoita loput jauhot joukkoon ja vaivaa hyvin, eli 10-12 minuuttia. Anna kohota taikinan liinan alla 30min.
 
3. Punnitse taikinasta á80g paloja ja pyörittele ne sämpylöiksi pellille. Anna kohota liinan alla taas n.30 minuuttia. 
 
4. Tee sämpylän pintaan viilto terävällä veitsellä ja voitele sämpylöiden pinnat kylmällä vedellä. Paista 275 asteessa n. 8 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.

sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Suklaa-kaurakeksit

 

Tiedättekö ne Kantolan suklaiset kaurakeksit kaupanhyllyltä? Ne ovat mielestäni ihan täydellistä herkkua kahvin kanssa, vaikken mielestäni mikään keksinsyöjä olekaan. Yritin tehdä itse vastaavia ja täytyy sanoa, että näistä tuli omaan suuhuni vielä parempia. Täydellisen kauraisia, rapeita, sekä täyteläisen suklaisia! Saatoinpa maistaa yhden, jos toisenkin... 😌

(20 kpl)

Taikina:
125g voita
80g fariinisokeria
2rkl siirappia 
100g pikakaurahiutaleita 
100g vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
0,5tl soodaa
0,5tl leivinjauhetta
 
Kuorrutus:
100g tummaa suklaata
10g voita
 
1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri keskenään vaahdoksi. Lisää joukkoon siirappi ja sekoita tasaiseksi. 
 
2. Lisää voi-sokerivaahtoon kaurahiutaleet, vehnäjauho, suola, sooda ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa.

3. Tee 22g painoisia palloja pellille ja painele n. n.5cm:n levyiseksi kiekoksi. Muista jättää rakoa, sillä nämä leviävät paistuessaan jonkin verran.

4. Paista keksejä 10-12 minuuttia, tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita (varo-nämä paistuvat helposti liikaa). Anna jäähtyä.

5. Sulata vesihauteessa voi, sekä 60g suklaata. Lisää sulaneen suklaan joukkoon loppu, rouhittu suklaa ja sekoittele tasaiseksi.

6. Levitä jokaisen keksin pinnalle n. teelusikallinen suklaata ja anna suklaan sitten jähmettyä ennen syömistä.