Mmmmm....aprikoosi on aivan liian vähän käytetty raaka-aine leivonnassa. Siis ainakin minulla. Näistä leivoksista tuli ihanan raikkaita ja pirtsakan makuisia! Koristemalla eri tavoin, näistä voisi muunnella vaikka millaisia herkkuja :) Ja voisihan päällä olla vaikka päärynää, mangoa, omenaa...rajana vain taivas!
Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
75 g Valio voita
3/4 dl Valio maitoa
Täyte:
3 liivatelehteä
1 tlk (425/250 g) aprikoosia
1/2 dl sokeria
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
2 dl kuohukermaa
Pinnalle:
1 tlk (425/250 g) aprikoosia
3 rkl sokeria
1.Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2.Yhdistä kuivat aineet. Sulata voi. Lisää siihen maito, jäähdytä hetki. Sekoita muna-sokerivaahtoon kuivat aineet ja voi-maitoseos.
3.Levitä taikina reunalliseen, leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n. 23 x 30 cm).
4.Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 15 min tai kunnes kypsä. Ota uunista. Anna jäähtyä vuoassa.
5.Liota liivatelehtiä 5 - 10 min kylmässä vedessä. Soseuta säilykeaprikoosit monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Makeuta hedelmäsose sokerilla. Lisää hedelmäsoseeseen rahka. Vaahdota kerma.
6.Purista liivatelehdistä vesi. Liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan (1 rkl). Kaada liivateseos ohuena nauhana hedelmä-rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto. Levitä täyte pohjalle. koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto. Levitä täyte pohjalle.
7.Anna hyytyä vuoassa 4 tuntia tai yön yli. Levitä hyytyneelle tortulle kevyesti makeutettu hedelmäsose. Leikkaa paloiksi. Koristele.
Valmistusohje
-
Murenna keksit esim. monitoimikoneessa tai paksussa muovipussissa
hienoksi. Sulata voi, yhdistä keksimuruihin. Taputtele irtopohjavuoan (Ø
22 cm) pohjalle leivinpaperille.
-
Tiramisutäyte: Laita kaksi liivatelehteä runsaaseen kylmään veteen
pehmenemään. Vaahdota kerma. Purista liivatelehdet ja sulata kiehuvan
kuumaan kahviin. Kaada seos rahkan joukkoon ohuena nauhana hyvin
sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti nostellen.
-
Kaada täyte pohjalle. Tasoita pinta. Peitä. Hyydytä kakkua jääkaapissa n. tunti tai kunnes pinta on hyvin jähmettynyt.
-
Sekoita hillo kulhossa notkeaksi. Levitä se varoen täytteen päälle.
-
Valmista luumu-kanelitäyte samalla tavalla kuin tiramisutäyte. (Sulata liivatteet kiehuvan kuumaan maitoon.)
-
Lisää täyte hillon päälle. Tasoita pinta. Peitä. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 6 t tai kunnes hyvin hyytynyt.
-
Irrota kakku veitsellä vuoan reunasta. Poista rengas. Siirrä kakku tarjoiluvadille.
- Vuole juustohöylällä suklaasta lastuja. (Huomaathan, että valkosuklaa sisältää laktoosia.) Koristele kakun pinta juuri ennen tarjoilua.
- Harvoin teen samalla ohjeella useammin, kuin kerran. Tällä teen- vielä monesti!!! :p