tiistai 30. syyskuuta 2014

Aprikoosileivokset

Mmmmm....aprikoosi on aivan liian vähän käytetty raaka-aine leivonnassa. Siis ainakin minulla. Näistä leivoksista tuli ihanan raikkaita ja pirtsakan makuisia! Koristemalla eri tavoin, näistä voisi muunnella vaikka millaisia herkkuja :) Ja voisihan päällä olla vaikka päärynää, mangoa, omenaa...rajana vain taivas!

Pohja:
2      munaa
1  dl     sokeria
2  dl     vehnäjauhoja
1  tl     leivinjauhetta
1  tl     vaniljasokeria
2  rkl     kaakaojauhetta
75  g     Valio voita
3/4  dl     Valio maitoa

Täyte:
3      liivatelehteä
1  tlk  (425/250 g)     aprikoosia
1/2  dl     sokeria
1  prk  (200 g)     vaniljarahkaa
2  dl     kuohukermaa

Pinnalle:
1  tlk  (425/250 g)     aprikoosia
3  rkl     sokeria

1.Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

2.Yhdistä kuivat aineet. Sulata voi. Lisää siihen maito, jäähdytä hetki. Sekoita muna-sokerivaahtoon kuivat aineet ja voi-maitoseos.

3.Levitä taikina reunalliseen, leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n. 23 x 30 cm).

4.Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 15 min tai kunnes kypsä. Ota uunista. Anna jäähtyä vuoassa.

5.Liota liivatelehtiä 5 - 10 min kylmässä vedessä. Soseuta säilykeaprikoosit monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Makeuta hedelmäsose sokerilla. Lisää hedelmäsoseeseen rahka. Vaahdota kerma.

6.Purista liivatelehdistä vesi. Liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan (1 rkl). Kaada liivateseos ohuena nauhana hedelmä-rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto. Levitä täyte pohjalle.     koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto. Levitä täyte pohjalle.

7.Anna hyytyä vuoassa 4 tuntia tai yön yli. Levitä hyytyneelle tortulle kevyesti makeutettu hedelmäsose. Leikkaa paloiksi. Koristele.

maanantai 29. syyskuuta 2014

Juustokierteet



Kaupasta löytyi uutuutena Valion Texmex-juustoraaste. Tein välipalaksi (punaisella emmental-juustollakin tulee hyviä) juustokierteitä...vai miksikä näitä nimittäisi? :) Kaveriksi salsaa...toki sekin olisi herkumpaa itse tehtynä. 
Näiden kaveriksi sopisi joku ihana, rapsakka salaatti!

Tarvitset: 

Paketti lehtitaikinalevyjä
Pussillinen texmex-raastetta
1 kananmuna 

1.Leikkaa sulaneet lehtitaikinalevyt taikinapyörällä kolmeen osaan pitkittäin.
2. Voitele suikaleet kananmunalla.
3. Kierittele suikaleet juustoraasteessa.
4. Ota taikasuikaleiden päistä kiinni ja väännä kierteille.
5. Paista 225 asteessa n. 15min., tai kun tikut ovat kauniin ruskeita!


lauantai 27. syyskuuta 2014

Kakut hääjuhlaan




Sain kunnian tehdä kakut enolleni ja hänen tuoreelle vaimolleen kakut hääjuhlaan. Näissä kuvissa kakuista puuttuu vielä itse hääkoriste, kaksi kullanväristä sydäntä toisiinsa kietoutuneina. Kakku on vaalea 6:n munan vaalea kakku, sisällä lakkahilloa ja sitruunamoussea. Onnea vielä tätäkin kautta nuorelle parille <3

torstai 25. syyskuuta 2014

Rahkaunelmakakku

Nyt tein kakkua, joka ei todellakaan ole liian makeaa. Lisättyä sokeria ei tullut yhtään ja muutenkin maut ovat enempi aikuiseen makuun...tiramisua, kahvia, viikunahilloa...nams :) Alkuperäinen ohje on Valion. Tähän tulee alkuperäisessä ohjeessa kahta eri maustettua rahkaa, mutta meidän lähikaupasta löytyi ainoastaan tiramisua, joten sillä mentiin. Toiseen purkilliseen sekoittelin suklaakermaa, toiseen tavallista vispiä. 


Pohja
150  g  (12 kpl) keksejä esim. Bastogne
75  g voita
Tiramisutäyte
2  liivatelehteä
1  prk  (2,5 dl) suklaakermaa
1  rkl kahvia
1  prk  (200 g) tiramisurahkaa
Väliin
1 1/2  dl viikunahilloa tai sileää omenahilloa
Luumu-kanelitäyte
2  liivatelehteä
2  dl vispikermaa
1  rkl kahvia
2  prk  (à 200 g) jotain maustettua rahkaa, esim. rommi-rusina, vanilja, luumu-kaneli
Koristeluun
150  g laktoositonta tummaa suklaata





Valmistusohje


  • Murenna keksit esim. monitoimikoneessa tai paksussa muovipussissa hienoksi. Sulata voi, yhdistä keksimuruihin. Taputtele irtopohjavuoan (Ø 22 cm) pohjalle leivinpaperille.

  • Tiramisutäyte: Laita kaksi liivatelehteä runsaaseen kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma. Purista liivatelehdet ja sulata kiehuvan kuumaan kahviin. Kaada seos rahkan joukkoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti nostellen.

  • Kaada täyte pohjalle. Tasoita pinta. Peitä. Hyydytä kakkua jääkaapissa n. tunti tai kunnes pinta on hyvin jähmettynyt.

  • Sekoita hillo kulhossa notkeaksi. Levitä se varoen täytteen päälle.

  • Valmista luumu-kanelitäyte samalla tavalla kuin tiramisutäyte. (Sulata liivatteet kiehuvan kuumaan maitoon.)

  • Lisää täyte hillon päälle. Tasoita pinta. Peitä. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 6 t tai kunnes hyvin hyytynyt.

  • Irrota kakku veitsellä vuoan reunasta. Poista rengas. Siirrä kakku tarjoiluvadille.

  • Vuole juustohöylällä suklaasta lastuja. (Huomaathan, että valkosuklaa sisältää laktoosia.) Koristele kakun pinta juuri ennen tarjoilua.
  • Harvoin teen samalla ohjeella useammin, kuin kerran. Tällä teen- vielä monesti!!! :p

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Mansikkajuustokakku




Kaupasta löytyi vielä niin makoisia kotimaisia mansikoita, että teki mieli tehdä jotain supermansikkaista. Tosin, lopulta käytin kakkuun vain kaksi tuoretta koristeeksi...toiset menivät parempiin suihin ihan sellaisenaan. Oli siis kaiveltava pakastinta ja siitä syntyi tällainen:


Pohja: reilu 1/2pkt Bastogne-keksejä
50g voita

Täyte: 2dl kuohukermaa
1pkt Philadelphia-tuorejuustoa
130g sulatettua valkosuklaata
1tl vaniljatahnaa
7 liivatelehteä

Kiille: 1/2l pakastemansikoita
1dl vettä
3 liivatelehteä

Koristeluun: tuoreita mansikoita
sulatettua valkosuklaata

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen
2. Murustele keksit ja sekoita ne voisulaan. Painele tiiviisti leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Laita jääkaappiin.
3. Vatkaa kerma, sekoita kermavaahtoon tuorejuusto, vaniljatahna ja sulatettu valkosuklaa. 
 4. Kiehauta tilkka vettä, lisää liivatteet ja anna niiden sulaa.
5. Lisää liivateneste nauhana täytteeseen samalla varovasti sekoittaen. 
6. Kaada täyte keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin.
7. Laita kiilteen liivatteet likoamaan.
8. Laita mansikat ja vesi kattilaan ja kiehauta hetki. Soseuta mansikat sauvasekottimella ja paseeraa sitten siivilän läpi astiaan.
9. Kiehauta taas tilkka vettä ja sulata liivatteet. Lisää sitten paseeratun mansikan joukkoon.
10. Kaada hieman jäähtynyt kiille kakun päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään neljäksi tunniksi. Koristele.

lauantai 20. syyskuuta 2014

Ristiäiskakku pojalle

Sain toiveiksi kakkuun tennarit, vihreää ja sinistä...muuten oli "vapaat kädet" toteuttaa tämä. Sisälle tuli raparpericurdia, sekä mansikkamousse. Pohjana normaali kuuden munan vaalea kakkupohja. Lämpimät onnittelut vielä pikku-Vilille, sekä hänen vanhemmilleen <3

Pohja: 6 kananmunaa
           3dl sokeria
           3dl vehnäjauhoja

Mansikkamousse: 1/2l pakastemansikoita
                                      2dl kuohukermaa
                                      2prk Valion maustettua mansikkarahkaa
                                      5 liivatetta
                                      ripaus sokeria
                                      1tl vaniljasokeria

Jatkan ohjetta vielä myöhemmin...







 

Valkosuklaajuustokakku

Samaisiin ristiäisiin toivottiin valkosuklaajuustokakkua.... :) Tällaisen sain aikaiseksi.


Pohja: 1pkt dominoita/bastogneja ( mietin, että tähän sopisi kaveriksi myös Daim-muru)
           30g voita

Täyte: 2dl kuohukermaa
           200g Viola- maustamatonta tuorejuustoa
           170g sulatettua valkosuklaata
           2 kananmunan valkuaista
           1tl vaniljasokeria
           1tl vaniljatahnaa (tätä saa ainakin P&S:stä)
           8 liivatetta
           2rkl Amarettoa (vesikin käy;))

Koristeluun: esim. suklaahöylällä tehtyjä koristeita

1. Murustele dominot ja lisää sulatettuun voihin. Painele leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle muruseos tiukasti.
2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
3. Vaahdota kerma ja valkuaiset eri astioissa omiksi vaahdoikseen.
4. Lisää kermavaahtoon tuorejuusto, vaniljasokeri ja tahna, sekä sulatettu valkosuklaa. Lisää kermaseokseen viimeiseksi valkuaisvaahto.
5. Kuumenna tilkka Amarettoa kattilassa ja lisää liotetut liivatteet. Valuta sitten liivatteet ohuena nauhana täytteen sekaan samalla sekoittaen.
6. Kaada täyte murupohjan päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.
7. Koristele haluamallasi tavalla. (Tähän sopisi päälle myös raikkaita marjoja)




Spesiaali kiitokset vielä sinne suklaamaahan höylän toimittajallle!! :)







Voileipäkakut

Tänään sain kunnian tehdä erään pikku prinssin ensimmäiseen suureen juhlaan, ristiäisiin, kakut. Tässä kinkku ja lohikakut. Ohje on edelleenkin tarkoin varjeltu salaisuus ;)

keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Better than sex cupcakes



Tämä ohje on kummitellut mielessäni jo pitkään. Nämä ovat todella äkkimakeita, niin kuin kuppikakuilla monesti on tapana, mutta makeasta pitäville juuri sopiva herkku :) Ohjeen löysin Kakkukatrin blogista, jossa on hyvät kuvalliset ohjeet tekoa varten:
http://www.kakkukatri.com/2013/04/better-than-sex-cupcakes.html

3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
0,5 dl kiehuvaa vettä
Taikina:
175 g huoneenlämpöistä  voita
1 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3,5  dl vehnäjauhoja
0,5 tl soodaa
1 dl maitoa

Kuorrutus:
5 rkl  vehnäjauhoja
2,5 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
225 g voita
2 1/4 dl hienoa sokeria

1. Siivilöi kaakaojauhe astiaan.
2. Lisää kaakaojauheen joukkoon kiehuvan kuuma vesi, jätä jäähtymään.
3. Mittaa venhäjauhot, sooda ja vaniljasokeri yhteen astiaan
4. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi
5. Lisää kananmunat yksitellen kokoajan vatkaten.
6. Lisää maito kaakaojauheseokseen.
7. Lisää  voi-sokerivaahtoon vuorotellen kaakao-maitoseosta ja jauhoja, sekoita mutta älä enää vatkaa kovasti.
8. Laita taikinaa muffinivuokiin, täytä n.2/3 vuoista. Paista 175 asteessa n.18min. Jos teet pieniä muffineja niin vähennä paistoaikaa. Kokeile tikulla muffinien kypsyyttä, jos taikinaa ei tartu on muffinit kypsiä.
9. Tee valmiisiin muffineihin koloja.
10.  Laita kinuski pursotinpussiin ja täytä koloset kinuskilla. Säästä ylijäänyt kinuski koristeluun.

1.  Laita kattilaan maito ja vehnäjauhot, sekoittele keskilämmöllä niin kauan etä seos sakenee, nosta sen jälkeen jääkaappiin jäähtymään.
2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää  vaniljasokeri.
3. Yhdistä maito-jauhoseos ja voi-sokeriseos ja vatkaa ainakin 3 minuuttia kunnes kuorrutus on pehmeää ja kuohkeaa, lähes kermavaahtomaista. 
4. Pursota tai levitä kuorrutusta muffinien päälle ja lisää haluamasi suklaapatukan paloja.
5. Lopuksi valuta vielä kinuskia päälle.

tiistai 16. syyskuuta 2014

Banoffee-kääretorttu

Huhhuh! Löysin leipomuskilpailun "sattumalta" täältä ja päätin osallistua. Tarkoituksena oli kehitellä kääretorttu, jonkun toisen leivonnaisen yhdistelmänä, joten päätin kokeilla Banoffeeta kääretorttuna. Tästä tuli varsin hyvää, muttei niin kovin kaunista... :) Tätä kuitenkin aion tehdä jopa toistekin!


Pohja: 4 munaa
           2dl sokeria
           2dl vehnäjauhoja

Täyte: 1prk kondensoitua maitoa (kinuskiksi keitettynä)
           2 banaania
           2dl kuohukermaa
           50g tummaa suklaata
           ripaus vaniljasokeria
           ripaus hienoa sokeria

Päälle: kermavaahtoa
            1/2 banaani
            30g tummaa suklaata
            1 digestive
            ripaus tummaa kaakaojauhetta

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi sekaan. Laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 astetta 6-8min. Vatkaa sillä aikaa kerma vaahdoksi ja lisää kermavaahtoon sokerit.
2. Kippaa paistunut pohja työtasolle, hienosokeroidulle leivinpaperille.
3. Levitä jäähtyneen pohjan päälle kondensoitu maito (kinuski), kermavaahto ja siivutetut banaanit, sekä rouhi päälle tummaa suklaata. Rullaa pohja kääretortuksi leivinpaperia avuksi käyttäen.
4. Pursota päälle koristeeksi kermaa, viipaloi banaannia, rouhi suklaata.
Hienonna digestivi muruiksi ja ripoittele päälle. Viimeistele siivilöimällä kaakaojauhetta päälle.

sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Red Velvet- kakku




Hmm...tästä kakusta minulla oli selkeä visio jo pari- kolme viikkoa, että millaisen haluan tehdä, MUTTA. Kaikki ei todellakaan mennyt tämän kakun kohdalla kuin Strömsössä. Olin jo viskata tämän keittiön ikkunasta :D Olin saanut kakusta juuri mieleiseni, kun ajattelin viimeistellä pinnan helmiäis-spraylla. Noh, kuin suihkautin yhden pie-nen suihkauksen, oli koko kakku, kuin maalipurkki olisi niskaan kaadettu. No, sokerimassat ja koristeet pois,uudet pintaan jne. Lopulta kakku oli kaukana visiostani ja vielä kaiken lisäksi suorastaan pahaa :( Tämän kohdalla voisin vain todeta, että tekevälle sattuu... Ohjetta tähän en viitsi laittaa edes, mutta googlettamalla niitä löytyy kyllä useita...:)





Parsakaali-pekonipiirakka

Tällainen herkku tuli nettisurffaillessa vastaan ja päätyi vieraita odottelemaan kahvipöytään. Tämä oli ihan maistuvaa ja helppotekoista:)
Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
150 g voita
1 dl juustoraastetta
1/2 dl vettä

1 pkt pekonia
1 iso sipuli
nippu parsakaalia
suolaa
1 prk kermaviiliä
1 muna
sitruunapippuria
juustoraastetta
1prk fetaa (ei pakollista)

Esikeitä parsakaalin nuppuja 10 minuuttia. Jätä siivilään valumaan jotta kaikki vesi poistuu parsakaaleista. 
Paista pekoni ja sipuli sillä aikaa kun parsakaali kiehuu.

Nypi pehmeä voi ja jauhot. Lisää juustoraaste. Sekoita joukkoon nopeasti vesi ja painele valmis taikina voidellun vuoan pohjalle.
Laita pohjan päälle pekoni-sipulipaistos. Asettele esikeitetyt parsakaalin nuput pekoni-sipulipaistoksen päälle.Murustele fetaa parsakaalin väleihin.
Ripottele parsakaalien päälle suolaa jos haluat. Minä laitoin 1/3 teelusikallista.Sekoita kermaviili, muna ja sitruunapippuri yhteen ja lusikoi parsakaalien päälle. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta.

Paista 200 asteessa keskitasolla n.30-35 minuuttia.
 

lauantai 13. syyskuuta 2014

Puolukkamuffinssit kinuskikuorrutteella

Iltakahvivieraille "pullaa", poropiiraiden kaveriksi. Näin nuo viipperät jo kesällä eräässä leivontatarvikeliikkeessä ja en saanut niitä mielestäni. Nyt ne piti hakea, kun olin siellä suunnalla asioimassa. Nämä sopisivat kesäterassille ihanasti jonain kauniina kesäpäivänä myös mansikkaleivoksia koristamaan...Eikä nämä muffinssitkaan pöllömpiä olleet ;) Ohje Kinuskikissalta. Sen verran tein muutoksia, että lisäsin kuorrutteeseen hieman tuorejuustoa ja ripauksen suolaa...

http://www.kinuskikissa.fi/puolukkamuffinssit-kinuskikuorrutteella/

noin 10 kappaletta
Taikina:
50 g margariinia
2 munaa
1 ¾ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
¾ dl maitoa
200 g puolukoita
Kuorrutus:
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
Koristeet:



Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoja nuolijalla käännellen muna-sokerivaahtoon vuorotellen margariinisulan ja maidon kanssa. Sekoita taikinaan lopuksi puolukat.Täytä muffinssivuoat taikinalla.

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Suojaa foliolla, kun pinta on saanut hieman väriä.

 Valmista kuorrutusta varten kinuskikastike mielellään edellispäivänä, sillä vaahdotus onnistuu vain, kun kastike on täysin jääkaappikylmää. Mittaa fariinisokeri ja kuohukerma kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kulhoon. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin viilentymään.

Vatkaa kylmää kastiketta, kunnes se on sopivaa pursoteltavaksi.





Poro-paprikapiirakat

Halusin iltakahvivieraille makeiden tarjottavien kaveriksi jotakin suolaista (tietysti). Makeana tarjottavana tein puolukkamuffinsseja, joten vähän "lappi-teemalla" mentiin ja kaveriksi valikoitui poropiirakat... :) Ohje on Valion...


Pohja:

100  g voita
2  dlvehnäjauhoja
1/4  tl suolaa
1/2  tl paprikajauhetta
2  rkl vettä


Poro-paprikatäyte:
150  g ohuita viipaleita kylmäsavuporoa
1 punainen paprika
1  pussi  (150 g) Emmental raastetta
3 munaa
2  dl ruokakermaa
1/4  tl mustapippuria myllystä
1  dl persiljaa hienonnettuna
                   

1.Nypi voi, jauhot ja mausteet sekaisin käsin tai monitoimikoneessa. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi.
Taputtele taikina pyöreän piirasvuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija 26 cm).

2.Kuutioi kylmäsavuporo ja paprika. Laita kuutiot taikinan päälle.
 Yhdistä juustoraaste, munat, kerma ja mausteet kulhossa ja kaada kuutioiden päälle.

3.Paista uunissa 200 asteessa n. 35 min.

VINKKI:Voit tehdä piirakat myös annosvuokiin (halkaisija n. 10 cm). Paista uunissa 200 asteessa 15 - 17 min.


torstai 11. syyskuuta 2014

Sitruuna-marenkipiiras

Tämäkin ohje löytyi koneen syövereistä...

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g voita

Sitruunakiisseli:
4 dl vettä
n. 1,5-2 dl sokeria
4 rkl (reiluja) maissitärkkelysjauhoa
4 keltuaista
1 dl sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl voita

Marenki
4 valkuaista
1 dl sokeria
(1 tl maissitärkkelystä, loraus eli noin 1 tl sitruunamehua)

Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja reunoille. Peitä reunat foliolla ja kypsennä pohjaa 200 asteessa 12-14 minuuttia. Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet, rasvaa lukuunottamatta, kattilaan ja kuumenna, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita koko ajan. Lisää kiisseliin rasva ja sekoita. Kaada jäähtynyt kiisseli torttupohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita maissijauho sokeriin ja lisää seosta valkuaisvaahdon joukkoon vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Vatkaa vaahdon joukkoon myös noin teelusikallinen sitruunamehua. Nostele vaahto kiisselin päälle, painele lusikalla vaahtoa myös tortun reunoille saakka. Käytä kuumassa (250 astetta) uunissa tai grillivastusten alla muutama minuutti. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Piiras on parhaimmillaan tuoreena, mutta sen voi valmistaa marenkia vaille valmiiksi edellisenä päivänä.

Vanilja- raparperikakku


Tämän kesäisen herkun tein jo aiemmin kesällä. Ohje on Kinuskikissan alkukesän unelmakakku. Löytyy täältä:

Jos tekisin nyt tämän uudestaan, laittaisin pohjataikinaan ripauksen kanelia, päälle raparperit, kondensoitua, kinuskiksi keitettyä maitoa. Täytteeseen vaniljatuorejuustoa, tavallisen tilalle :)

Kinuskinen omenapiirakka

Lähes joka aamu, kun haen postit laatikosta, on kuistillemme ilmestynyt salaperäisen näköinen pussukka. Naapurin kiltti vanha rouva on tuonut lapsillemme omenoita syötäviksi (ja minä kannan vielä äidin puista lisää :D). Niitä on kuitenkin minullekin asti jalostettaviksi, joten nyt tein niistä tällaisen päiväkahvin kaveriksi... Tämän kaveriksi aion kovertaa vielä pallon vaniljajäätelöä :p

Pohja: 150g margariinia tai voita
           2dl sokeria
           2 munaa
           3,5dl vehnäjauhoja
           2tl leivinjauhetta
           2dl kermaa

Täyte: n.litra omenoita
           1rkl voita
           2rkl fariinisokeria
           1tl kanelia

Päälle kinuskikastiketta...ja sitä jädeä ;)

1. Kuori ja pilko omenat kattilaan. Lisää voi, kaneli ja sokeri. Keitä n. 10min., niin että omenat hieman pehmenevät.
2. Laita pehmeä voi/margariini kulhoon ja "kippaa" päälle muut pohjan aineet. Sekoita tehokkaasti puuhaarukalla.
3. Laita taikina voideltuun piirakka/ irtopohjavuokaan. Kippaa omenaseos päälle tasaisesti.
4. Paista 175 asteessa n. 45min.
5. Valuta valmiin, hieman jäähtyneen piirakan päälle kinuskikastiketta. (...ja ainakin 1 pallo sitä jädeä ;))


tiistai 9. syyskuuta 2014

Suppilovahveropiirakka

Sienipiirakka on yksi lempparini suolaisista tarjottavista. Pakkanen on vielä pullollaan viime vuotista satoa ja uusia pitäisi päästä kohta poimimaan. Pakastimen tyhjennys on siis virallisesti alkanut...

Pohja: 1/3 Myllyn Paras taikinalevyistä (itse tein valmiista pyöreästä pohjasta)

Täyte: 1l suppilovahveroita
           1/2pkt pekonia
           1-2kpl sipulia
           1/2pkt Koskenlaskijaa
           1/2tl mustapippuria
           2,5dl kermamaitoa
           1 kananmuna

1. Kauli taikina ja vuoraa vuoka.
2. Ruskista pekoni ja sipuli pannulla, lisää sienet.
3. Levitä täyte tasaisesti vuoan pohjalle.
4. Lämmitä kermamaito kattilassa (älä keitä!). Lisää sulatejuusto ja pippuri. Mausta suolalla tarvittaessa.
5. Lisää jäähtyneeseen juustokastikkeeseen kananmuna ja kaada seos vuokaan.
6. Paista 225 asteessa n. 25-35min.

huom! Jos piirakka "pullistelee" uunissa, pistele haarukalla.

Paholaisen kakku

Työkaverini Sari kyseli eilen hyvän suklaakakun ohjetta. Mieleeni tuli välittömästi tämä kakku. Yön yli mietin, että josko aamulla tarpeet löytyy kaapista, ei kun myös tekemään tätä tämän iltaisille vieraillemme... Lupaan, että tämä on parasta ikinä syömääsi suklaakakkua... :p




50 g tummaa kaakaojauhetta
100 g muscovadosokeria
250 ml kiehuvaa vettä 
125 g suolaamatonta voita (käytin tavallista laktoositonta voita) 
150 g hienosokeria 
225 g vehnäjauhoja 
1/2 tl leivinjauhetta 
1/2 tl ruokasoodaa 
2 tl vanilijauutetta (tai vaniljasokeria) 
2 kananmunaa 
Kuorrute: 
125 ml vettä 
30 g muscovadosokeria 
175 g suolaamatonta voita (käytin tavallista laktoositonta voita) 
300 g tummaa suklaata rouhittuna


Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele kaksi 20cm vuokaa (itse tein yhteen 24cm:n vuokaan). Keitä vesi ja laita kulhoon kaakaojauho ja muscovadosokeri. Kaada vesi näiden päälle, sekoita ja laita sivuun odottamaan. Vatkaa voi ja hienosokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokerivaahtoon muna ja vähän jauhoista, vatkaa hetken ja lisää sitten toinen muna ja loput jauhoista. Lisää taikinaan lopuksi lämmin kaakaoneste ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokiin ja paista noin 20-30 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys.

Aloita heti kuorrutteen teko (tai tee se etukäteen). Laita pannuun vesi, voi ja sokeri, kun voi on sulanut ja seos kiehahtaa ota se heti levyltä pois ja lisää rouhittu suklaa. Heiluttele pannua niin että suklaa peittyy nesteeseen ja anna sen olla rauhassa minuutti, suklaa pehmenee, nyt voit varovasti sekoitella kuorrutetta. Jätä pannu jäähtymään huoneenlämpöön ja sekoittele varovasti usein, sopiva koostumus tulee noin 1-1,5 tunnissa. Kun kuorrute on tarpeeksi vahvaa sen voi levittää kakun päälle. Laita 1/3 kakkupohjien väliin ja loput kakun päälle.

Ohje napattu Tarun Taikakakuista...:)

maanantai 8. syyskuuta 2014

Tyrni-valkosuklaajuustokakku

Halusin tehdä jonkin syksyisen juustokakun, mutten liiemmin välitä mangosta, joten mauksi valikoitui tyrni. Tämä kakku sopii kirpsakkuutensa takia ehkä ennemmin aikuiseen makuun, sillä en halunnut peittää tyrnin kirpakkuutta täysin sokerilla.

Pohja: 175g kaurakeksejä
           80g voita
           1tl kanelia

Mousse: 2dl vispikermaa
              200g maust. tuorejuustoa
              130g sulatettua valkosuklaata
              1tl vaniljatahnaa
              1dl sokeria
              1,5dl tyrnimehua (laimentamatonta)
              7 liivatetta

Kiille: 3dl laimennettua tyrnimehua
           1dl sokeria
           3 liivatetta


1. Hienonna keksit ja sekoita voisulan sekaaan. Lisää kaneli.
2. Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle tiiviisti.
3. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
4. Vatkaa kerma. Lisää kerman sekaan tuorejuusto, sulatettu suklaa, sokeri, vaniljatahna, sekä reilu puolet tyrnimehusta. Sekoita tasaiseksi.
5. Kuumenna loppu tyrnimehu kattilassa ja puristele liivatteet sekaan. Kaada massan sekaan ohuena nauhana, samalla sekoittaen.
6.Kaada massa keksipohjan päälle vuokaan ja laita puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.
7.Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
8. Kuumenna tilkka tyrnimehua kattilassa, lisää liivatteet.
9. Kaada liivateseos loppuun, sokeroituun tyrnimehuun ja kaada massan päälle vuokaan lusikkaa apuna käyttäen.
10. Anna jähmettyä vähintään kolme tuntia jääkaapissa. Mieluiten yön yli.
11. Irroita kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Koristele haluamallasi tavalla.