Tein jo tänään munkkeja, jotta ehdin kirjoittaa teille niksejä ja vinkkejä maailman parhaiden, kuohkeiden munkkien tekoon. Teen munkit aina ihan pullataikinasta, joten nämä samat niksit pätevät myös herkulliseen pullataikinaan.
Onkohan muuten olemassakaan mitään parempaa, kuin tuore, vastapaistettu munkki? 😍
Aloita laittamalla yleiskoneen kulhoon kaikki ainekset heti kerrallaan. Koita laittaa kaikki jauhot kerralla, tai ainakin heti vaivauksen alussa, muuten sitkoa ei pääse muodostumaan tarpeeksi ja munkit lässähtävät. Taikina saa jäädä löysähköksi- sitko tekee siitä hyvin leivottavaa! Vaivaa taikinaa 25 minuuttia yleiskoneella. Taikinasta muodostuu taikinakoukun ympärille pallo ja kulhon reunat puhdistuvat täysin. Anna taikinan sitten levätä 10 minuuttia kulhossa. Kahta kohotusta ei tarvita- muuten hiiva ei jaksa enää toimia paistettaessa- ja taas tulee lässähtäneitä.
Kaada taikina leivonta-alustalle ja muotoile taikinasta 70 g painavia palloja. Kohota liinan alla n. tunti (huom! yksi kohotus riittää!). Sitten tee sormilla keskelle reikä ja venytä renkaaksi. Laita munkit aina paistumaan kohonnut puoli kattilan pohjaan päin.
N. 28kpl
Taikina:
0,5l maitoa
50g hiivaa
1,2dl sokeria
1tl suolaa
1 kananmuna
1-2tl kardemummaa
130-150g huoneenlämpöistä voita
13-14dl vehnäjauhoja
Paistamiseen rypsiöljyä
hienoa sokeria
1. Lämmitä maito 37-42 asteiseksi. Laita kulhoon kaikki ainekset ja lisää joukkoon lämmin maito. Vaivaa taikinaa 20-25 minuuttia ja anna sen levätä sitten 10 minuuttia.
2. Pyörittele taikina palloiksi ja kohota niitä liinan alla tunti. Kuumenna rasva (175 asteiseksi) ja tee sormilla palloon reikä ja pyörittele rinkiläksi. Laita kattilaan kohonnut puoli alaspäin. Anna munkkien paistua kullan ruskeaksi ja käännä sitten reikäkauhan avulla. Paista toinenkin puoli ruskeaksi ja nosta sitten talouspaperin päälle valumaan. Anna jäähtyä hetki ja pyörittele munkit sokerissa. Huom! Vaihda sokeri puhtaaseen pari kertaa sokeroinnin aikana, niin kaikkiin munkkeihin tulee kaunis sokerointi.