sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Runebergintortut

 
 
Tässä on yksi omasta mielestäni, blogini parhaista resepteistä, nimittäin nämä aivan ä-lyt-tö-män herkulliset Runebergintortut. Pidän itse näistä perinteisistä "ruunareista" niin paljon, etten välitä uudistaa näitä ikinä mitenkään. 
 
Itse jätän näihin aina kunnolla tekstuuria, eli hienonnan piparit ja mantelit vaan isohkoiksi muruiksi. Pidän erittäin paljon myös karvasmantelin mausta, joten kannattaa aloitella sen suhteen varovasti...itse laitan aina tuon teelusikallisen, mutta maistelemalla löytyy omaan suuhun sopivin määrä. Toki, halutessaan sen voi jättää kokonaankin pois 😊 Ei kun herkuttelemaan!
 
 
(6 kpl silikonisella Runebergin vuoalla/ 12 kpl muffinssivuoalla)

Taikina:
180 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl karvasmanteliaromia
2 dl manteleita
10 paksua piparkakkua
1 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokien voitelu:
vuokaspray

Kostutusliemi:
1 ½ dl vettä
½ dl punssia, tai omenamehua
3 rkl sokeria

Kuorrutus:
8 rkl vadelmamarmeladia tai –hilloa
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunamehua, vettä, tai kananmunan valkuaista
 
1. Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Jauha mantelit ja piparkakut. Sekoita joukkoon korppujauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe.

2.Vatkaa voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Lisää kuivat aineet vaahtoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti tasaiseksi. Mausta taikina lopuksi karvasmanteliaromilla.

3.Voitele muotti. Voit tehdä nämä vaihtoehtoisesti myös vaikkapa muffinssivuokiin, silloin paistoaika on hieman lyhyempi. Nostele taikinaa lusikalla muottiin. Ei ihan täyteen. Kypsennä uunissa noin 35 minuuttia.

4. Anna torttujen "levätä" 5min. vuoassa, ennen kuin kumoat ne. Jos mahdollista, kostuta ja koristele tortut vasta seuraavana päivänä. 

5. Sekoita kostutusliemi. Valuta lientä leivosten päälle reilusti (lämmin neste imeytyy tasaisemmin). Sekoita tomusokeri, vesi ja sitruunamehu. Valuta tahnaa hillosilmän ympärille. Annostele renkaan keskelle vadelmamarmeladia pursotuspussin avulla.

tiistai 19. tammikuuta 2021

Pullataikina ja laskiaispullat



Ajattelin kirjoittaa muutamia niksejä teille onnistuneeseen, suloisen pehmeään, parhaaseen pullataikinaan. 

Itse asiassa juurikin pullataikina oli paras oppi leipuri-kondiittorikoulusta, jonka sain.
Olin aina ollut siinä uskossa, että mummoni oli opettanut tekemään ne "maailman parhaat" pullat, mutta vasta nyt koen osaavani tehdä täydellisen pullataikinan. Siis sellaisen pumpulinpehmeän, tiedättehän?

-Hiivaa ei tarvitse erikseen liotella, vaan murustele se vain leivontakulhon pohjalle ja lisää kaikki muut ainekset samaan kulhoon, kerralla. 

-Tee taikina aina yleiskoneella,jos mahdollista. Käsin ei valitettavasti täydellistä sitkoa synny. 
 
-Lisää KAIKKI vehnäjauhot kerralla, heti alussa ( älä siis lisää niitä enää yhtään vaivatessa!), sillä sitko alkaa muodostua heti vaivaamisen alkuvaiheessa. Myöhemmin lisätyt jauhot eivät siis kerkeä muodostaa sitkoverkostoa, niin pullat "lässähtävät" uunissa. Maidon lämpötila 37-40 aatetta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 15-20min., pienimmällä teholla. (Huom! Taikina saa jäädä todella löysäksi, kunnollisen sitkon ansiosta taikinasta tulee helposti leivottavaa ja erittäin pehmeää. Pullapitko sen sijaan tarvitsee 
hieman reilummin jauhoja). Käytä puolikarkeaa jauhoa, se sopii pullataikinaan parhaiten.

-Pullataikinalle annetaan 10min. taikinalepo vaivaamisen jälkeen, eli taikinaa EI kohoteta vielä tässä vaiheessa. Eli vain yksi kohotus- muuten hiiva ei jaksa toimia enää uunissa.

-Leivo pullat ja kohota sitten liinan alla n.tunti. Voitele pullat kananmunalla. Paista pikkupullia 225 asteessa n. 8-10min., tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

0,5l maitoa
1,5dl sokeria
50g hiivaa
1 tl suolaa 
1 kananmuna
2tl kardemummaa
150g huoneenlämpöistä voita
13-14dl vehnäjauhoja

Voiteluun kananmuna

Laskiaispulliin vispikermaa ja esim.mansikkahilloa väliin.



sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Vadelmaiset Frangipane-leivokset

 

Teki mieli jotakin superherkullista kahvin kanssa. Minulla oli kaapissa tuoreita vadelmia, sekä pensasmustikoita, joista tämä ajatus sitten lähti. Frangipane, eli ranskalainen mantelikakku on todella herkullista, kun päälle vielä vatkaa kuohkean mascarponevaahdon. Itse leivos kätkee sisäänsä vadelmamarmeladia, joten voitte vain kuvitella, mikä herkku tämä on...tai sitten voit tehdä näitä myös itse ja todeta saman 😊

 

(n.12kpl)

200g voita
200g tomusokeria
4 kananmunaa
200g mantelijauhoa
40g glut. vaaleaa jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)

vadelmamarmeladia

Päälle:
2 dl vispikermaa
2 dl mascarponea
50g tomusokeria
vaniljatangon siemenet

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kunnolla valkoiseksi vaahdoksi (n. 25min.) ja lisää sitten huoneenlämpöiset kananmunat yksi kerrallaan, vuorotellen mantelijauhojen kanssa taikinaan, samalla sekoittaen. Lisää lopuksi gluteenittomat jauhot.

2. Laita taikina pursotuspussiin ja annostele taikinaa esim. voideltuihin silikonimuotteihin (tai muffinssivuokiin) . Laita toiseen pursotuspussiiin vadelmamarmeladia ja tökkää pussin suu taikinan "sisään". Pursota sinne n.1tl marmeladia. Paista leivoksia 180-190 asteessa n. 12-15 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä. 

 
3. Vatkaa leivosten jäähtyessä kerma, tomusokeri, vaniljatangon siemenet ja mascarpone keskenään vaahdoksi. Pursota huoneenlämpöisten leivosten pinnalle ja koristele leivokset tuoreilla marjoilla juuri ennen tarjoilua.

sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Suolaiset korvapuustit


Mikä maistuisikaan raikkaana pakkaspäivänä paremmin, kuin lämmin korvapuusti kuuman kaakoan kaverina? Teki mieli kuitenkin kokeilla jotakin suolaista herkkua, niin tuunasin korvapuustit suolaisiksi versioiksi. Nämä menivätkin kivasti välipalana, sekä iltapalalla, hieman lämmitettyinä. Voi slurps! 
Väliinhän voisi yhtä hyvin laittaa vaikkapa tuorejuustoa, paprikakuutioita, sekä kinkkurouhetta 😊 Milläs sinä tuunaisit nämä puustit?
 
Taikina:
25g hiivaa
3dl kädenlämpöistä vettä
1tl suolaa
1tl sokeria
7-8dl vehnäjauhoja
4rkl oliiviöljyä
 
Täytteeksi:
1rs Keiju Rouhitut pähkinät-levitettä 
1pkt fetaa
n.100g aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
tuoretta basilikaa

Voiteluun:
100g voita
1 valkosipulin kynsi


1. Laita yleiskoneen kulhoon hiiva, jauhot ja suola. Kaada joukkoon reilusti kädenlämpöinen vesi, sekä oliiviöljy. Vaivaa taikinaa n. 12 minuuttia taikinakoukulla niin, että taikina on pallona koukun ympärillä ja kulhon reunat puhtaat. Anna taikinan levätä sitten vartti kulhossaan.
 
2. Kauli taikina suurehkoksi levyksi ja levitä pinnalle Keijun levite. Murskaa feta sitten murusiksi ja ripoittele levitteen päälle. Levitä lopuksi aurinkokuivatuntomaatin suikaleet ja nypitty basilika.

3. Kääri levy rullaksi korvapuustien tapaan ja leikkaa paloiksi. Paina keskeltä korvapuustien tapaan ja laita pellillle kohoamaan, liinan alle puoleksi tunniksi. Paista 225 asteessa n. 8 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita.

4. Sulata voi kattilassa ja murskaa sekaan valkosipulin kynsi. Voitele kuumat puustit valkosipulivoilla ja nauti!

lauantai 2. tammikuuta 2021

Mokkasuklaavanukas

Heippa! Ja ihanaa, alkanutta uutta vuotta. Olkoon se meille kaikille edellistä parempi 💓
 
Täällä viimeisiä lomapäiviä viedään, niin lupasin lapsille jälkiruokaa. Meillä kaikki suklaavanukkaat maistuvat liiankin hyvin, joten tein ihan kunnon chocolate puddingia, mutta extrana laitoin joukkoon pikakahvijauhetta, niin saatiin tästä myös paremmin aikuiseen makuun sopivaa. Tästä tuli niin herkullista, että tätä voisi todella hyvin tehdä vaikkapa illanistujaisten jälkkäriksi! 😍
 
(8 annosta)
 
1l täysmaitoa
2dl kuohukermaa
355g sokeria
65g sokeroimatonta kaakaojauhetta 
65g maissitärkkelystä
2tl pikakahvijauhetta (ei pakollinen)
0,5tl suolaa
 
55g voita
2tl vaniljasokeria 

1. Mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri, kaakaojauhe, suola, pikakahvijauhe, sekä maissitärkkelys. Kiehauta hitaasti samalla sekoittaen. Kun seos selkeästi paksuuntuu, keitä 1-2 minuuttia ja siirrä sivuun hellalta. 

2. Sekoita joukkoon paloiteltu voi ja vaniljasokeri. Paina pintaan kiinni kelmu ja anna jäähtyä tunnin verran. Annostele sitten kulhoihin ja nosta jääkaappiin.

3. Pursota jäähtyneiden annosten pinnalle reilu nokare kermavaahtoa ja koristele haluamallasi tavalla. Vaikkapa suklaapallo ja tuoreita marjoja.