sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Sitruuna-lime juustokakku


Teki mieli jotain tosi raikasta. Sitruna ja lime tuovat jotenkin mieleen kevään, niin päätin tehdä tätä ihanan raikasta sitruuna-limejuustokakkua. Kakkua voisi syödä useammankin palan, sillä tämä ei ole mitään äklömakeaa! Makeutta ja sitruksen makua voit itse säädellä ja maistella. Sitruunan maku tosin hieman voimistuu kakun tekeytyessä 😀

Pohja:
200g Digestivejä
70g voita

Täyte:
1l vispikermaa
250g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa 
2 limen raastettu kuori
2 limen mehu
1 sitruunan kuori raastettuna
1,5 sitruunan mehu
2tl vaniljasokeria
1dl sokeria
11 liivatetta
tilkka vettä (3rkl)

Kiille:
1 limen raastettu kuori
2 limen puristettu mehu
2 sitruunan puristettu mehu
1,5dl vettä
1dl sokeria
vihreää elintarvikeväriä
3 liivatetta

Koristeluun esim.:
limeä
pensasmustikoita
rosmariinia
suklaapalloja rouhittuna

1. Hienonna keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele seos sitten leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.24cm) pohjalle tiiviisti. Suihkauta vuoan reunoille kevyesti vuokasprayta.

2. Laita täytteen liivatteet likomaan. Vatkaa kerma ja tuorejuusto keskenään löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon limen ja sitruunan raastettu kuori, sekä puristettu mehu. Mausta sokereilla makusi mukaan (itse tein täytteestä makeamman ja kiilteen jätin hieman kirpsakaksi). Kiehauta kattilassa tilkka vettä ja lisää joukkoon liotetut, puritellut liivatteet. Kaada liivateseos täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Huom! Mitä löysempi massa, sen sileämmät reunat saat kakkuun!

3. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 1-2 tuntia ennen kiilteen lisäämistä.

4. Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Raasta limen kuori kakun pinnalle ja purista limen ja sitruunan mehut kuppiin. Keitä kattilassa sitten vesi ja sokeri kiehuvaksi. Lisää liotetut ja puristellut liivatteet joukkoon. Lisää sitruunan ja limen mehut. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja kaada kakun pinnalle varovasti, lusikkaa apuna käyttäen. Anna hyytyä vielä vähintään 3 tuntia jääkaapissa. ''

5. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.
 

torstai 28. maaliskuuta 2019

Pekoni-herkkusienipiirakka


Taas tuli tehtyä eräänä iltana iltapalaksi suolaista piirakkaa. Halusin tehdä piirakan, jossa oli pinnalla reilusti rapeaksi paistettua pekonimurua. Kaveriksi löysin kevätsipulia, sekä ruskeita herkkusieniä. Piirakkaa raikastamaan laitoin pohjalle myös hieman punaista paprikaa ja pinnalle reippaasti hienonnettua persiljaa. Kyllä maistui! 😋

Pohja:
150 g voita
2,25 dl vehnäjauhoja
1,5 dl juustoraastetta
2 rkl kylmää vettä


Täytteeseen:
200g Creme bonjour Pekoni ja Sipuli-tuorejuustoa
2 kananmunaa
1dl kermaa
150g juustoraastetta
rouhittua mustapippuria

1 nippu kevätsipulia
1/2 punainen paprika 
200g ruskeita herkkusieniä
170g pekonia
tuoretta persiljaa

1. Nypi, tai sekoita huoneenlämpöinen voi, juustoraaste ja vehnäjauhot tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi tippa kylmää vettä ja sekoita vielä. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhoitetuin sormin. 

2. Sekoita täytteen tuorejuusto, kananmunat, kerma ja juustoraaste keskenään sekaisin tasaisesti. Mausta seos rouhitulla mustapippurilla ja kaada täyte pohjan päälle vuokaan.

3. Pilko paprika ja kevätsipuli. Levitä ne vuokaan tasaisesti. Pilko sitten herkkusienet ja ruskista ne pannulla kevesti öljyssä. Kaada vuokaan. 
Ruskista myös pilkottu pekoni (saa pilkkoa pieneksi), mutta laita se piirakan pinnalle vasta lopuksi.

Asettele sienet sitten piirakan pinnalle ja paista piirakkaa 200 asteessa n. 40 min, tai kunnes piirakka on kauniin ruskea. 

4. Anna piirakan jäähtyä hetki ja ripottele pinnalle hienonnettu, rapeaksi paistettu pekonimuru, sekä tuoretta persiljaa.

tiistai 26. maaliskuuta 2019

Arvonta päättynyt!


Arvonta on päättynyt! Ihanaisen kirjan itselleen voitti Sara! :) Paljon onnea! Laitan sinulle piakkoin viestiä...

Arvonnan suoritin Random.org:lla:



Olin ihanan Annin uunissa Annin kirjanjulkkareissa viime torstaina Helsingissä, karkkikauppa Sweetheartsissa. Tarjolla oli ihania kakkuja, joiden reseptit löytyvät täältä upeasta Annin uunissa-leivontakirjasta. Itse olen selaillut tätä kirjaa ja löytänyt useammankin reseptin jota aion kokeilla, mutta kirjassa on todella paljon silmänruokaa muutenkin 💓 Ihan Annin näköinen kirja kaikinpuolin.

Minulla on ilo arpoa yksi Annin kirja, signeerattuna. Osallistua voit jättämällä alle kommenttia, sekä s-postiosoitteesi. Arvon kirjan perjantaina 29.3.2019 klo 20.00. 

Jollei käy flaksi, niin kirjan voit myös ostaa itsellesi täältä.

Onnea arvontaan! 💓 Muistakaa jättää s-postiosoite!

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Vaniljaisemmat kristallipullat



Tänään hiukka "tuunasin" kristallipullia enemmän omaan makuuni sopivammiksi. Rakastan vaniljaa ja varsinkin vaniljakreemiä, niin lisäsin sitä pullan pintaan reilusti. Vaniljakreemiinkin lisäsin vielä hieman vaniljasokeria. Nyt näistä tuli omaan makuuni parhaat pullat ikinä 😍

2,5dl vaniljakastiketta (Flora vanilla)
2,5dl maitoa
50g hiivaa
1 kananmuna
1tl suolaa
1tl vaniljasokeria
2tl kardemummaa
1,25dl sokeria
13-14dl vehnäjauhoja
120g voita

Vaniljakreemi:
1pss Dr.Oetkerin paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
4dl maitoa
1,5tl vaniljasokeria

Pinnalle:
voisulaa
hienoa sokeria
kardemummaa

 1. Lämmitä vaniljakastike ja maito reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää  hiiva, sokeri, kardemumma ja suola sekä vehnäjauhot.  Lisää lopuksi pehmeä voi. Alusta taikina tasaiseksi (n.25min.) Anna taikinan levätä n. 15min. 

2. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi ja tee taikinasta esim. pizzapyörän avulla n. 75g suikaleita. Pyöritä taikinasuikaleita molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin ja kiepauta solmuksi. Anna pullien kohota sitten n.40minuuttia liinan alla. Valmista sillä aikaa pussin ohjeen mukaan vaniljakreemi ja lisää siihen hieman vaniljasokeria.

3.  Paina kohonneiden pullien pinnalle kolo neljällä sormella ja pursota kunnon turaus vaniljakreemiä. Paista pullat 225 asteessa n. 8 minuuttia, tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

4. Voitele hieman jäähtyneet pullat voisulalla ja ripottele pinnalle ja reunoille reilusti hienoa sokeria. Voit halutessasi ripotella lopuksi pinnalle vielä hieman kardemummaa.


sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Valkosipulisolmut


Nämä ovat herkkuja, joita aina välillä alkaa tehdä ihan hirmuisesti mieli. Sitten kun puraisee ensimmäisen palan, niin ihmettelee, miksei näitä muista leipoa useammin... Tämän reseptin olen napannut Pullahiiren blogista täältä . Nämä ovat suloisen pumpulisia ja tooooodella herkullisia!! Sopisivat kivasti myös keitolle kaveriksi :)

(noin 14-15 kpl)

2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
4 rkl ruokaöljyä
4-4 1/2 dl vehnäjauhoja


Voiteluun:
50 g voita
2-3 valkosipulin kynttä
noin 3 rkl persiljaa silputtuna


1. Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Lisää joukkoon hiiva, suola, sokeri sekä 2 rkl öljyä. Lisäile vehnäjauhoja taikinan joukkoon ja alusta taikina joko käsin tai koneella niin kauan, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina kulhoon nousemaan noin tunnin ajaksi.


2. Laita taikina leivonta-alustalle ja kauli siitä noin 1 1/2 cm paksu levy. Leikkaa levy kapeiksi suikaleiksi (noin 14-15 kpl) ja kieritä ne solmuiksi. Nosta solmut uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele solmut kevyesti lopulla öljyllä ja anna vielä nousta reilun puolen tunnin ajan liinan alla.



3. Paista 225 asteessa, noin 10-12 minuutin ajan - kunnes pohja ja pinta on kauniin ruskeita. Sillä aikaa, sulata voi kattilassa. Pilko valkosipuli ja persilja. Lisää valkosipuli voin joukkoon ja kuumenna hetken aikaan. Lisää lopuksi joukkoon persilja. Voitele paistetut solmut valkosipulivoilla.

lauantai 16. maaliskuuta 2019

Pasteis de nata- leivokset


Minusta tuntuu, että nämä Pasteis de nata-leivokset, ovat tämän kevään trendiherkku. Nämähän ovat siis portugalilaisia vaniljaleivoksia, joita on maustettu hieman sitruunalla ja kanelilla. Itse tein näistä nyt tällaisen pikaversion, jolla saat vähintäänkin herkullista tarjottavaa nopeasti kahvipöytään. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan- ihastut varmasti! 😍

(16kpl)

1pkt laskostettua, esikaulittua voitaikinaa

1rs Viola vaniljatuorejuustoa
1prk (2,5dl) Valion vaniljakastiketta
1pss Blå bandin vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
1,5tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori
ripaus kaneli-sokeria

pinnalle tomusokeria

1. Kauli sulanut voitaikina auki hieman suuremmaksi levyksi. Ota pyöreällä stanssilla aihioita taikinasta ja painele aihio pyöreän foiliovuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla pohjaan pari kertaa.

2. Sekoita tuorejuusto, vaniljakastike, vaniljasokeri ja vaniljakastikejauhe keskenään tahnaksi. Mausta sitruunankuorella. Annostele täytettä kuppeihin, mutta jätä hieman vajaaksi, sillä seos kuohuu uunissa. Ripottele pinnalle kevyesti kanelisokeria.

3. Paista 225 asteisessa uunissa n.15 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna leivosten jäähtyä (laskeutuvat myös samalla) ja ripottele pinnalle reilusti tomusokeria ja halutessasi myös kanelia. NAM!

sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Suklaa-kirsikkakakku


Sunnuntain jälkiruoaksi teki mieli tehdä oikein suklainen ja kirsikkainen kakku. Tarkoitukseni oli tehdä aivan erinäköinen kakku, mutta kakun koko karkasi ihan käsistä, niin piti ottaa käyttöön "plan b" 😁 Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä suklainen kakku pursotuksilla, mutta lopputuloksena tein tämän kakun kuorrutettuna suklaakreemillä ja kakun pinnalle tein suklaavaluman, eli dripin. En ollut varautunut koristelemaan kakkua mitenkään, niin hätäpäissäni koristelin kakun taas tuoreilla kukilla, mansikoilla ja mustikoilla. Tästä kakusta saattaa jäädä pala vielä huomisellekin 😉

Pohja:
4 kanamunaa
2dl sokeria
1dl kaakaojauhetta
1dl vahnäjauhoja

Kostutukseen:
4dl maitoa
3rkl kaakaojauhetta

Täyte:
6dl vispikermaa
150g tuorejuustoa
200g tummaa suklaata
2tl vaniljasokeria
3rkl sokeria
6 liivatetta
tilkka vettä

kirsikkahilloa

Kreemi:
250g voita
300g tomusokeria
200 g tummaa suklaata

Valumaan ganache:
100g vispikermaa
100g tummaa suklaata

Koristeluun esim.:
tuoreita kukkia
mansikoita
mustikoita

1. Vatkaa pohjan huoneenlämpöiset munat ja sokeri keskenään vaahdoksi yleiskoneella (25min.)  Lisää siivilän läpi kekseknään sekoitettu vehnä,- ja kaakaojauhe. Sekoita jauhot nostellen joukkoon ja kaada taikina sitten voideltuun kakkuvuokaan (PME 20cm), Paista pohjaa 175 asteessa n. 35 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä. Anna pohjan jäähtyä.

2. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Laita liivatteet likoamaan.

3. Sekoita tuorejuusto ja sokerit suklaasulan joukkoon ja yhdistä seos samalla sekoittaen kermavaahtoon. Kuumenna kattilassa tilkka vettä ja lisää liotetut, puristellut liivatteet sekaan. Kaada liivateseos suklaamoussen joukkoon samalla sekoittaen.

4. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla ja laita kakun pohja vuoan pohjalle, paistopinta alaspäin. Kostuta pohja kaakaolla. Levitä pohjan päälle kirsikkahilloa ja kaada puolet suklaamoussesta hillon päälle. Toista sama niin, että koko kakku on kasattu. Laita kakku jääkaappiin vähintään viideksi tunniksi. Kumoa kakku sitten ja irroita kelmu.

5. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri keskenään vaahdoksi yleiskoneella (25min.). Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt suklaa ja sekoita tasaiseksi. Kuorruta kakku sitten suklaakreemillä. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin ja laita kreemiä vielä toinenkin kerros.  Laita kakku takaisin jääkaappiin.

6. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi ja laita joukkoon paloiteltu suklaa. Anna sulaa ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä n.37 asteiseksi ja valuta ganache sitten pursotuspussin avulla ensin kakun reunoille ja "täytä" keskusta lopuksi täysin suklaaganachella. Laita jääkaappin hetkeksi ja koristele sitten haluamallasi tavalla.

tiistai 5. maaliskuuta 2019

Vadelma-valkosuklaakakku


Löysin kaapista täysin käyttämättömän, sinne unohtuneen silikonisen kakkuvuoan. Jääkaapissa odotti Arlan vadelma-valkosuklaarahkaa sopivasti pari purkkia testiin pääsyä. Näiden yhdistelmänä päätin kokeilla vadelma-valkosuklaakakkua, jossa on raidoitettu mirror glaze pinnalla. Mirror glazeen käytin Ruby-suklaata, mutta mielestäni parempi tulee tavallisella valkosuklaalla, jonka sitten värjää haluamakseen. Kakusta tuli kivan raikas ja tosi vadelmainen 😍 

Pohja:
150g kaurakeksejä
50g voita

Täyte:
2prk (á200g) Arlan vadelma-valkosuklaarahkaa
4dl vispikermaa
1,5dl rouhittua pakastevadelmaa
0,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
6 liivatetta
tilkka vettä

muutama vadelma "raidaksi" kakun sisälle

Mirror glaze, eli peilikiille:
5kpl liivatelehtiä 63g vettä 113g sokeria 113g glukoosia 125g valkosuklaata 90g kondensoitua maitoa pinkkiä pastaväriä

Koristeluun esim. :
mansikkamarenkeja
tuoreita vadelmia
ruusuja 

1. Hienonna pohjan keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. 

2. Laita täytteen liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma ja rahka kevysti vaahdoksi keskenään. Murustele sekaan pakastevadelmaa ja mausta seos sitten sokereilla.

3. Kiehauta kattilassa tilkka vettä ja laita sekaan liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Kaada puolet seoksesta vuokaan ja painele täytteen pinnalle varovasti "jono" vadelmia. Kaada loput täytteet vuokaan. Painele kevyesti keksi-voimuru kakun pinnalle. Pakasta kakku- mielellään yön yli, mutta vähintään viisi tuntia.

5. Valmista kiille. Laita liivatteet likoamaan. Kuumenna kattilassa vesi, sokeri ja glukoosi kiehuvaksi. Lisää liotetut, puristellut liivatteet joukkoon ja sekoita, kunnes liukenevat. Kaada seos paloitellun valkosuklaan päälle ja sekoita hieman. Lisää kondensoitu maito samalla sauvasekoittajalla sekoittaen (pidä pinnan alla koko ajan). Värjää haluamallasi pastavärillä (itse puolitin massan ja värjäsin kahdella eri sävyllä). Anna kiilteen jäähtyä 35-asteiseksi ja kaada sitten jäisen kakun pinnalle. Kiille hyytyy hetkessä, joten älä siloittele sitä esim. veitsellä. 

6. Anna kakun sulaa jääkaapissa muutama tunti. Koristele kakku sitten haluamallasi tavalla. 



maanantai 4. maaliskuuta 2019

Jauheliha-tomaattipiirakka


Aina on tarvetta maukkaalle suolaisen piirakan reseptille, vai mitä? Ostin kaupasta valtavan määrän pikkutomaatteja ja niille oli keksittävä jotakin käyttöä, niin tekaisin niistä mehevän piirakan, joka maistuu niin kahvipöydässä, kuin lounaanakin- tuoreen salaatin kera 😋 Juustoa en tämän piirakan kanssa säästellyt, niin eihän tästä huonoa olisi saanutkaan...


Pohja:
150 g voita
2,25 dl vehnäjauhoja
1,5 dl juustoraastetta
2 rkl kylmää vettä


Täyte:
200g ranskankermaa
3 kananmunaa
150g pun.emmental juustoraastetta 

2 valkosipulin kynttä
400g naudan paistijauhelihaa
jauhelihamaustetta, pippuria
eri värisiä kirsikkatomaatteja
1 punainen chili


1. Nypi, tai sekoita huoneenlämpöinen voi, juustoraaste ja vehnäjauhot tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi tippa kylmää vettä ja sekoita vielä. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhoitetuin sormin. 

2. Sekoita kananmunat ja ranskankerma keskenään. Kaada seos pohjan päälle vuokaan ja ripoittele pinnalle juustoraaste.

3. Paista jauheliha ja hienonnettu valkosipuli paistinpannussa muruksi. Mausta se ja kaada piirakkavuokaan tasaisesti. 

4.Lisää halkaistut pikkutomaatit ja asettele piirakan pinnalle leikkauspinta ylöspäin. Viipaloi lopuksi chili ja asettele viipaleet pinnalle myös.

5. Paista piirakka 200 asteessa, noin 40 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Ripottele pinnalle hienonnettua, tuoretta persiljaa.