sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Raparperi-punnuspullat


Mikäs maistuisikaan enemmän kesältä, kuin raparperipullat. Näistä tulee herkullisia, kun sekoittaa pinnalle, rapaperien kanssa omenamarmeladia. Se sitoo ja makeuttaa raparperit kivasti ja pullaan tulee mahtavan kesäinen maku! En aina oikein muistakaan, kuinka hyviä nämä ovat... 😋

5 dl maitoa  
1 tl suolaa  
50g hiivaa
1 putkilo (8 g) kardemummaa  
1,5 dl sokeria  
14dl vehnäjauhoja
0,5 prk (100 g) ranskankermaa  
200g voita tai margariinia  
1 kananmuna 

1 muna voiteluun

Pinnalle:
1 suuri raparperin varsi
200g paistonkestävää omenamarmeldia

Kiille:
1dl vettä
0,5dl hyytelösokeria

1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Liuota suola, hiiva, kardemumma ja sokeri maitoon. Lisää jauhot, kaikki kerrallaan ja lisää jauhojen ohessa ranskankerma sekä pehmeä voi. Alusta taikina pehmeäksi (n.20min yleiskoneella). Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja leivo sitten 80g palloiksi leivinpaperin päälle, uunipellille. Anna kohota n. tunti.


2. Tällä välin paloittele raparperi ja kiehauta paloja n. 5 min. kattilassa. Kaada ylimääräinen neste pois. Sekoita sitten raparperit ja omenamarmeladi keskenään.


3. "Kasta" tasapohjaisen mukin pohja jauhoihin. Paina pohjalla syvennys pullien keskelle. Painele lopuksi vielä sormilla syvennystä matalammaksi.

4.  Voitele reunat munalla, laita koloon reilusti raperperia, mutta EI kukkuralleen. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 12-15 minuuttia.

5. Jäähdytä pullat hyvin. Kiehauta halutessasi vesi ja sekoita hyytelösokeri sekaan. Sivele pullasudilla hyytelösokeria reilusti jokaisen pullan pinnalle.

torstai 28. toukokuuta 2020

Mansikka-vaniljaviettelys


Ihanaa!! Kaupasta saa jo ihanan makuisia mansikoita! 💓 Tämä herkullinen, reilusti vaniljalta ja mansikalta maistuva unelma on kyllä aikoihin parasta, mitä olen maistanut. Tein tämän vanhimman tyttäreni synttärikakuksi, mutta tämä kävisi kivasti myös vaikkapa tulevan juhannuksenkin kahvipöytään 💓 Testaa ja ihastu!

Taikina:
150g kylmää voita
50g sokeria
1 kananmuna
160g vehnäjauhoja

Vaniljatäyte:
3dl kermamaitoa
halkaistu vaniljatanko
3 kananmunan keltuaista
60g sokeria
 
38g vaniljakreemijauhetta
25g voita

Päälle:
100g mansikkamarmeladia
tuoreita mansikoita
kiille hyytelösokerista

 1. Sekoita kylmä voi ja sokeri keskenään taikinakoukuilla. Lisää sitten kananmuna- sekoita ja lisää kerralla kaikki jauhot. Sekoita taikinaa niin, että siitä muodostuu "pallo".
Kauli taikina pyöreäksi ja painele varoen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan reikiä ja laita jääkaappiin.

2. Laita kermamaito (itse laitoin puolet kermaa ja puolet maitoa) kattilaan, voi, sekä vaniljatanko, josta siemenet on raaputettu mukaan. Anna lämmetä lähes kiehuvaksi. Sekoita sillä aikaa keltuaiset, sokeri ja vaniljakreemijauhe keskenään tahnaksi. Kun maito kiehuu, sekoita keltuais-seos joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Anna "pulpahtaa" ja ota pois liedeltä. Poista vaniljatanko ja anna jäähtyä.

3. Paista pohja 190-200 asteessa n. 10-12 minuuttia, niin ettei se kuitenkaan ruskistu. Anna pohjan sitten jäähtyä täysin. Irroita pohja sitten vuoastaan varovasti.

4. Levitä jäähtyneen pohjan päälle mansikkamarmeladia. Nostele pohjan päälle vaniljakreemi ja asettele puolitetut, putsatut mansikat pinnalle kauniisti. Sivele lopuksi pinnalle hyytelösokerista tehty kiille. Laita hetkeksi jääkaappiin viilentymään, ennen herkuttelua.
 

sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Hampurilaissämpylät


Räpsäisin eilen pikaisesti kuvan tekemistäni hampurilaissämpylöistä. Sitten tulikin pyyntö saada reseptiä näihin, vaikken ollutkaan ajatellut sitä tänne blogiini laittaakaan. Vaihdan kuvan jossain kohtaa hieman parempaan 😁

Tämän ohjeen nappasin Vinesh Johnylta ja täytyy sanoa, etten ole ikinä syönyt näin hyviä burgersämpylöitä. Sämpylät tulevat pienellä vaivalla ja ovat ihanan pehmeitä ja maistuvia.

9kpl

450g vehnäjauhoja
9g kuivahiivaa
45g sokeria
9g suolaa
40g huoneenlämpöistä voita
45g maitoa
210g vettä

Pinnalle:
kananmuna
sesaminsiemeniä

1. Mittaa kaikki ainekset, suolaa lukuunottamatta, yleiskoneen kulhoon. Vaivaa taikinaa n. 15minuuttia. Lisää suola ja sekoita vielä.

2. Punnitse taikina ja jaa 9:llä. Itse tein 94g painoisia sämpylöitä.

3. Pyörittele sämpylät pulliksi leivinpaperin päälle pellille ja kohota kelmun alla n. 50 minuuttia.

4. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle sesaminsiemeniä. Paista 190 asteessa n. 15 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.

perjantai 22. toukokuuta 2020

Passion-vaahtokarkit

 

Vaahtokarkkeja on helppo tehdä itse. Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä näitä passionin makuisina ja voi nam! Nämä maistuivat ihanan, keväisen raikkailta! Vaahtokarkeista voisi tehdä myös kuution muotoisia, jos kaataa massan vuokaan ja leikkaa paloiksi kuuman veitsen avulla. Inverttisokeria saa tilattua esim. TÄÄLTÄ.

 (n. 50kpl)

1. 14 liivatetta

    300g sokeria

    105g inverttisokeria

    70g passionpyretta



2. 70g passionpyretta

    150g inverttisokeria

    pari tippaa keltaista pastaväriä



lumijauhetta, tai tomusokerin ja maissijauhon sekoitusta



1. Laita liivatteet likoamaan. Mittaa sitten kattilaan (1,) passionpyre, sokeri, sekä inverttisokeri. 



2. Mittaa yleiskoneen kulhoon (2.) pyre, sekä inverttisokeri.



3. Kiehauta sitten kattilassa 1. osion ainekset 110 asteeseen. Lisää sitten joukkoon liotetut, puristellut liivatteet ja anna liueta joukkoon. Kaada sitten ohuena nauhana yleiskoneen kulhoon 2. osion aineksien sekaan samalla voimakkaasti vatkaten. 



4. Vatkaa seosta niin kauan, että määrä moninkertaistuu ja jäähtyy lähes kädenlämpöiseksi. 

5. Pursota vaahtokarkit leivinpaperin päälle ja anna kuivua 1-2vrk:tta. Pyörittele vaahtokarkit lumijauheessa, tai tomusokerin ja maissitärkkelyksen sekoituksessa, jotta ne eivät tarttuisi toisiinsa.

keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Skonssit


Puhelimeni on täynnä reseptejä. Takoitan siis, TÄYNNÄ. Pakko leipoa, että saan hieman tyhjennettyä puhelimeni muistia ja näin ollen siirrettyä tänne blogiini reseptit, joita olen aikonut joskus kokeilla. Tämänkin ohjeen olen siis napannut jostakin, mutta lähdettä reseptiin en löytänyt muistiinpanoistani.

Kuitenkin. Skonssit tuli aamuisella nojatuolimatkallani mieleen, kun kävin leipuribloggaaja-kollegoiden (miten tuo pitäisi kirjoittaa?😁) kanssa Lontoossa kakkumessuilla reilu pari vuotta sitten. Piipahdimme eräässä erittäin hulppeassa hotellissa afternoontealla, jossa näitä ihanuuksia oli tarjolla. Ah! Ihastuttavia, paksun kerman, sekä erilaisten hillojen kanssa nautittuna. Eikä nämä kotonatehdyt jääneet yhtään huonommiksi ainakaan! 😍

n.10kpl

325g vehnäjauhoja
45g sokeria
20g leivinjauhetta
ripaus suolaa

110g voita
(pieni kourallinen esim.rusinoita)

1 kananmuna
1 keltuainen
100-145g kermaa

voiteluun:
kananmuna.

1. Mittaa kulhoon jauhot, sokeri, sekä pieniksi kuutioiksi leikattu, kylmä voi. Lisää ripaus suolaa.
Nypi voi ja jauhot aivan pieneksi ryyniksi.

2. Riko mitalliseen astiaan kananmuna ja lisää yksi keltuainen. Lisää kermaa niin, että kananmunaa ja kermaa on yhteensä 2dl. Lisää tämä sitten voi-jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi. 

3. Vaivaa taikinasta pallo ja  kauli se 2cm paksuiseksi levyksi. Ota stanssilla pyöreitä aihoita ja laita pellille, leivinpaperin päälle. Voitele kananmunalla.

4. Paista skonssit 175 asteessa n. 15-17 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin vaaleanruskeita.

5. Nauti skonssit vielä hieman lämpöisinä kermavaahdon ja erilaisten hillojen kera.

maanantai 18. toukokuuta 2020

Raparperi-mansikkajuustokakku


Sain idean kokeilla raparperilla vuorattua juustokakkua. Olin aikalailla varma, että idea ei toimisi, mutta kappas- kakku onnistuikin ihan kivasti, niin kirjoittelenpa reseptin teillekin! Pohjan tein itse Murokekseistä, mutta suosittelen käyttämään mieluummin Digestivejä, niin lopputulos on maukkaampi. Itselläni ei niitä tähän hätään sattunut vain olemaan. Muutan ohjeeseen myös hieman tekojärjestystä, sillä raparperit olisi ilman muuta pitänyt laittaa vuokaan ennen pohjaa, ei niin kuin itse nyt tein.

Kakku maistuu kivasti mansikalta ja raparperilta...eli siis aivan kesältä! 🌞

Kakun reunaan:
500g tuoretta raparperia
1l vettä
300g sokeria

Pohja:
175g Digestivejä
50g voita 

Hilloke täytteeseen:
400g pakastettua raparperia
250g sokeria
300g pakastemansikkaa

Täyte:
5dl vispikermaa
300g tuorejuustoa
2tl vaniljasokeria
hilloke kokonaisuudessaan
1dl sokeria (maun mukaan)
10 liivatetta

Koristeluun:
tuoreita mansikoita

1. Aloita keittämällä hilloke. Kiehauta kattilassa raparperi, mansikat ja sokeri. Kaada lopuksi ylimääräinen neste pois.

2. Kiehauta sitten pinnalle tulevien raparperien sokeriliemi. Pese raparperit ja leikkaa juustohöylällä pituus-suunnassa suikaleita. Kiehauta suikaleita n.2minuuttia ja nosta ne sitten nopeasti jäähtymään leivinpaperin päälle. 

3. Hienonna keksit ja sekoita ne keskenään voisulan kanssa. 

4. Vuoraa irtopohjavuoan pohja (halk.20cm, korkeus 10cm) leivinpaperilla. Suihkauta reunoille kevyesti vuokasprayta ja "liimaa" raparperin suikaleet pituussuunnassa vuoan reunaan niin, että raparperit jäävät "roikkumaan" vuoan reunan yli n. 3-4cm.

5. Painele keksipohja vuoan pohjalle tiiviisti lusikan avulla. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

6. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää tuorejuusto, vaniljasokeri, sekä keittämäsi, jäähtynyt hilloke. Sekoita ja mausta tarvittaessa sokerilla.

7. Kuumenna kattilassa 3rkl vettä ja liota siihen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana massan joukkoon, samalla sekoittaen. Kaada massa varovasti vuokaan ja tasoita pinta, tarvittaessa. Laita kakku jääkaapppiin tunniksi.

8. Kääntele raparperit kakun pinnalle kauniisti ja laita kakku takaisin jääkaappiin, vähintään neljäksi tunniksi.

9. Irroita kakku vuoasta. Voit halutessasi tehdä raparperin pintaan hyytelösokerilla kiilteen (itse unohdin tämän vaiheen!). Koristele keskelle jäänyt "kolo" tuoreilla mansikoilla.

lauantai 16. toukokuuta 2020

Croissant aux amandes, eli Mantelicroissantit



Nyt kun joutuu harrastamaan tätä nojatuolimatkailua, niin "käväisinpä taas aamulla reissussa". Tällä kertaa Pariisissa, jossa söin muutamia vuosia sitten ihastuttavassa, pienessä idyllisessä kahvilassa Café latteni kanssa tällaisen Mantelicroissantin. Se oli samalla hieman suolainen, mutta makea. Ja maistu mantelilta...ja mikä parasta, voilta 😍 Voin yhä edelleen maistaa sen...

Nämä ihanuudet valmistetaan hieman jo kuivahtaneista, eilisistä croissanteista. Itse en jaksa nähdä vaivaa leipomalla näitä alusta asti itse, sillä mielestäni kaupan pakastealtaasta löytyvät ovat herkullisia! Niinpä paistoin eilen illalla näitä jo kuivahtamaan ja tänään tein nämä, joista sitten maistelin päiväkahvilla yhden (okei, kaksi) 😁

(6kpl)

6 kpl päivän vanhoja croissanteja

Kostutusliemi:
1,5dl vettä
1,5rkl sokeria
2-3 rkl rommia/manteliaromia

Mantelivoitäyte:
80g sokeria
80g mantelijauhoja
pieni ripaus suolaa
80g huoneenlämpöistä voita
1 kananmuna

1. Keitä sokeriliemi ja mausta se rommilla, tai esim. manteliaromilla. Anna jäähtyä.

2. Leikkaa croissantit halki, mutta ei irti asti. Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen.

3. Vatkaa voi, sokeri ja mantelijauhot tasaiseksi tahnaksi. Mausta pienellä ripauksella suolaa. Sekoita joukkoon lopuksi kananmuna.

4. Kostuta croissantit kostutusliemellä, pullasudilla. Croissantit saavat kostua vähän reilumminkin- ei sieneksi. Laita kostutetut croissantit leivinpaperin päälle, uunipellille.

5. Täytä croissantit mantelivoilla, n. 1,5rkl/kpl. Voitele sitten lopulla mantelivoilla croissantien pinta ja ripottele pinnalle reilusti mantelilastuja. Paista 12-14 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.

6. Ripottele pinnalle tomusokeria ja nauti!!

perjantai 15. toukokuuta 2020

Passionrahkatorttu


Valiolta on tullut kivan raikas uutuusrahka, passionhedelmä. Rahka oli mielestäni erittäin hyvää- jälkimaku oli ehkä ihan hieman esanssinen, mutta tuunattuani sitä tähän torttuun, jälkimakua ei enää ollut, vaan kakku maistui ihanan kesäiseltä ja raikkaalta. Tämä kakku/ torttu on todella helppo ja nopeatekoinen, joten toimii mukavasti vaikkapa kesämökillä.

Voi että- kohta on kesä ja tällaisia kakkuja saa nautiskella terassilla kaikki kesäillat (toivottavasti jo pian ystävien kanssa) 💓

Pohja:
1 iso paketti (350g) Dominoita
90g sulatettua voita

Täyte:
4dl vispikermaa
2prk (400g) Valion maustettu rahka, passionhedelmä 
3 passionhedelmää
2tl vaniljasokeria
0,5dl sokeria 
5 liivatetta

Koristeluun esim.:
tuoreita mansikoita
passionhedelmää
sokerihelmiä/kuulia
herukanlehtiä

1. Hienonna Dominot ja sekoita ne keskenään voisulan kanssa. Painele keksiseos sitten leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.24cm) pohjalle ja puoleen väliin asti reunalle tiiviisti. Laita vuoka sitten jääkaappiin.

2. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja lisää rahka, sokerit, sekä passionhedelmien "lihat". Sekoita tasaiseksi.

3. Kuumenna kattilassa 2-3 rkl vettä ja lisää sinne liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana massan sekaan, samalla sekoittaen. Kaada massa keksipohjan päälle vuokaan ja kolauta vuokaa kevyesti pöydän pintaa vasten, jotta pinta tasoittuu täysin.

4. Laita torttu hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi. Irroita kakku varoen, veitsen kärkeä apuna käyttäen vuoasta ja koristele kakku sitten haluamallasi tavalla.

torstai 14. toukokuuta 2020

Simit, eli turkkilaiset sesambagelit


Minulle tuli tänään aamulla ihan valtava matkakuume, kun muistelin viime kesäistä Nizzan matkaamme. Siitä ajatuksesta tulikin sitten mieleen reissussa syömämme ihanat, hieman sitkeät Simit, eli turkkilaiset "sesambagelit". Etsin netistä reseptin , muuntelin sitä sopivaksi ja ahhh...olen melkein reissun päällä taas näitä mutustellessani 😍

12kpl

500g vehnäjauhoja
10g kuivahiivaa
4g sokeria
10g suolaa
350g kädenlämpöistä vettä

50g siirappia
50g vettä
150g kuorittuja sesaminsiemeniä

1. Mittaa yleiskoneen kulhoon jauhot, hiiva, sokeri,suola ja kädenlämpöinen vesi. Vaivaa taikinaa n. 7 minuuttia taikinakoukulla.Kaada taikina sitten kevyesti öljyttyyn kulhoon kohoamaan liinan alle noin tunniksi.

2. Mittaa ruokalautaselle vesi ja siirappi ja sekoita keskenään. Laita toiselle lautaselle sesaminsiemenet.

3. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja punnitse taikina. Jaa määrä: 12 ja punnitse 12 sen painoista palaa. Muotoile palat n. 60cm tangoiksi, käännä taikina kaksinkerroin ja kierrä päistä vastakkaisiin suuntiin. Kiepsauta sitten päät yhteen ja nipistä kiinni.

4. Kasta Simit sitten siirappivedessä ja nosta siemenlautaselle. Ripoittele siemeniä kauttaaltaan ja nosta bagelit sitten leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota kelmun alla vielä 20 min.

5. Avaa uuni ja heitä uunin pohjalle n. 0,5dl vettä.  Laita Simit sitten 220 asteiseen uuniin n. 18 minuutiksi.

keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Tomaatti-mozzarellapiirakka pestopohjalla


Tulipa päivänä eräänä mieleen, että voisikohan piirakkapohjaa maustaa pestolla. Niin kuin olen maininnutkin, en voinut ennen sietää pestoa, mutta nykyisin olen tunkemassa sitä joka paikkaan. Seuraavaksi ajattelin testata sitä pizzapohjaan. 

Tämä kokeilu oli mitä mainioin. Pesto antoi todella paljon piirakalle makua! Hunnutimme tämän vielä prosciuttolla lopuksi ja punaviini olisi vielä kruunannut koko homman. Tämä sopisi mainiosti "vähän paremmaksi" illanistujaispiirakaksi. Nam! Voin suositella lämmöllä. 

Päivitetty 16.5.2020. Nostin pohjan juustoraasteen määrää 2dl:n.

Pohja:
150g voita
3,5dl vehnäjauhoja
2dl juustoraastetta
5rkl vihreää pestoa

Täyte:
200g ranskankermaa
3 kananmunaa
150g mozzarellaraastetta
pippuria, kuivattua timjamia/basilikaa

1 pallo mozzarellaa
2-3 tomaattia
1 nippu tertullisia kirsikkatomaatteja
kalamata oliiveja
basilikaa
(prosciuttoa)

1. Sekoita huoneenlämpöinen voi, vehnäjauhot, juustoraaste ja pesto keskenään tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina kevyesti voidellun irtopohjavuoan (halk.24cm) pohjalle ja puoleen väliin reunaa.

2. Sekoita seuraavaksi ranskankermasta, kananmunista ja juustoraasteesta massa. Mausta seos pippurilla ja kuivatuilla yrteillä. Kaada vuokaan, pohjan päälle.

3. Leikkaa tomaatit ja mozzarella siivuiksi ja asettele limittäin täytteen pinnalle, vuoan reunoille. Asettele väleihin tuoretta basilikaa. Laita keskelle lopuksi terttutomaatit ja työnnä tyhjiin koloihin kalamata-oliiveja. Laita pinnalle vielä hieman tuoretta basilikaa.

4. Paista piirakka uunissa 175 asteessa, n. 50 minuuttia, tai kunnes piirakka on kauniin ruskea.



torstai 7. toukokuuta 2020

Cashewpähkinä-cookies



Olen aina hieman ihmetellyt cookiesien suurta suosiota, sillä en ole koskaan oikein täydellisesti makuuni sopivia koskaan maistanut. Törmäsin sitten erään idolini, Vinesh Johnyn, Cashew butter cookies-reseptiin Instagramissa ja näitä oli PAKKO kokeilla, sillä paahdettu cashew on suurta herkkuani. Ja voi jestas kuinka hyviä nämä ovatkaan. Nyt en enää yh-tään ihmettele näiden suosiota 😋 Varsinkin tuota dippaus-osiota olisi voinut syödä lusikalla suoraan kupista!

20kpl

Cashew-voi:
120g paahdettuja cashewpähkinöitä
6g sokeria
1dl kookosöljyä

Taikina:
200g huoneenlämpöistä voita
130g sokeria
130g tummaa sokeria (fariini,- tai ruokokidesokeri) 
310g vehnäjauhoja
100g cashew-voita

10g leivinjauhetta
4g suolaa

Dippaamiseen:
60g paahdettua, rouhittua cashewpähkinää
30g cashew-voita
30g öljyä
140g caramel-suklaata (maitosuklaakin käy)

1. Paahda 180g cashewpähkinöitä uunissa 200astetta, noin 5-7 minuuttia. Tee cashewvoi kutterissa (itse käytin smoothieblenderiä) sekoittamalla kaikki ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon cashew.voi. Lisää seuraavaksi keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita ja pakkaa taikina sitten nätisti kelmuun ja laita tunniksi jääkaappiin.

3. Ota taikinasta 35g paloja ja pyörittele käsissä palloiksi. Litistä vähän ja nosta pellille, leivinpaperin päälle. Paista cookiesit 170 asteessa n.12-13 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita ja pinta kivasti "krakeloitunut".

4. Valmista "dippi" sulattamalla suklaa. Sekoita suklaan joukkoon muut ainekset ja dippaa keksin reunat, Anna kovettua leivinpaperin päällä.

tiistai 5. toukokuuta 2020

Raparperi-marenkipiirakka



Täällä on jo mietintämyssyssä äitienpäiväherkut ensi  sunnuntaiksi. Oma äitini tykkää hirmuisesti sitruuna-marenkipiirakasta, niin siitä inspiroituneena halusin tehdä jonkin hybridiversion raparperista. Ihan vielä (ainakaan täällä Lahdessa) ei omasta maasta raparperia saada, mutta kaupassa näin jo ainakin hollantilaista tuoretta raparperia. Itse keitin tähän kuitenkin curdin pakastetusta raparperista ja se onnistui hienosti niinkin. Harmi, että joudumme tämän piirakan maistelemaan jo tänään, ihan vaan testimielessä- tietenkin😇

Raparpericurd:
2,5dl raparperinpaloja
(jos teet tuoreista, niin 1dl vettä)
1 sitruunan mehu
3dl hillosokeria
2 kananmunaa
50g kylmää voita kuutioina

4 liivatetta

Pohja:
170g Digestivejä
80g voita

Italialainen marenki:
3 kananmunan valkuaista
2,5dl sokeria
1dl vettä

1. Laita kattilaan raparperi, sitruunanmehu ja jos teet tuoreesta raparperista, niin vesi. Keitä n. 5minuuttia, kunnes raparperi on keittynyt hajalle. Ota sitten kattila liedeltä ja sekoita joukkoon hillosokeri. Sen jälkeen vatkaa sekaan nopeasti kananmunat, yksitellen. Ja ole nopea- muuten valkuainen erottuu kypsyessään... Kiehauta seosta sitten hetki, samalla sekoittaen. Lisää lopuksi kuutoitu voi joukkoon, samalla sekoittaen. Anna jäähtyä.

2. Hienonna  keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja hieman reunoille tiiviisti. Paista pohjaa uunissa 160 asteessa 12 minuuttia. Anna pohjan sitten jäähtyä hetki.

3. Laita liivatteet likoamaan. Kuumenna kattilassa tilkka vettä (3rkl) ja liota siihen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana raparpericurdin sekaan ja sekoita. Kaada raparpericurd sitten pohjan päälle ja laita jääkaapppiin n. tunniksi.


4. Vatkaa marengin valkuaiset vaahdoksi ja keitä 119 asteinen sokeriliemi. Kaada sokeriliemi valkuaisvaahdon sekaan samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa niin kauan, kunnes marenki on jäähtynyt täysin. Pursota jäähtynyt marenki piirakan pinnalle ja polta marengin pintaa halutessasi toholla paikoitellen ruskeaksi. Anna piirakan tekeytyä hetki jääkaapissa.