maanantai 31. joulukuuta 2018
Minttukrokantti-juustokakku
Tein eilisille vieraillemme kahvipöytään myös minttukrokantti-juustokakun, johon reunoille laitoin suklaasta valuman (joka muuten meinasi liukua pois, koska olin suihkauttanut vuokaan vuokasprayta) ja pursotin reunalle vielä suklaista kermaa. Kakku oli todella moussemainen ja pehmoinen 😋
Haluan toivottaa Sinulle oikein hyvää ja onnellista uutta vuottta 2019, sekä kiittää tästä kuluneesta vuodesta ja siitä, että olet käynyt blogiani seurailemassa 💓
Pohja:
175g Digestivejä
60g voita
Täyte:
300g Marabou minttukrokanttisuklaata
8dl vispikermaa
275g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
2tl vaniljasokeria
3rkl sokeria
8 liivatetta
tilkka vettä, tai minttuviinaa
Valuma:
100g tummaa suklaata
1dl kermaa
Suklaakerma:
1dl kermaa
3rkl kaakaota
3rkl sokeria
1. Hienonna pohjan keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.20cm, korkea) pohjalle. Suihkauta vuoan reunalle keveysti vuokasprayta.
2. Sulata suklaa vesihauteessa. Laita sitten liivatteet likoamaan. Vaahdota kerma kevyesti vaahdoksi. Sekoita suklaasula ja tuorejuusto keskenään tasaiseksi massaksi ja yhdistä kerma ja suklaa-tuorejuustoseos. Mausta sokereilla.
3. Kuumenna kattilassa tilkka vettä, tai minttuviinaa ja lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana massan joukkoon, samalla sekoittaen. Kaada valmis mousse keksipohjan päälle vuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.
5. Kuumenna valuman kerma kattilassa. Lisää tumma suklaa ja anna seistä hetki. Irroita kakku vuoasta. Sekoita ganache ja valuta lusikan/pursotuspussin avulla kakun reunoille. Laita kakku jääkaappiin siksi aikaa, kun vatkaat suklaakerman reunoille. Pursota kerma kakun reunoille ja koristele haluamallasi tavalla.
sunnuntai 30. joulukuuta 2018
Suolainen Boston
Otimme jo varaslähdön uuden vuoden juhlintaan. Tein meille ja vieraillemme suolaista Boston-kakkua, johon laitoin hieman italialaistyyppiset täytteet. Tätä on kiva tarjota hieman lämpimänä kahvipöydässä, mutta sopii todella hyvin myös vaikkapa lounaaksi raikkaan salaatin kaverina!
(2kpl)
Taikina:
3dl vettä
2tl suolaa
30g hiivaa
7dl vehnäjauhoja
4rkl oliiviöljyä
Täyte:
vihreää pestoa
200g salamirouhetta/ salamisuikaletta
250g kuutioitua mozzarellaa
1 punainen paprika
tuoretta basilikaa
(oljyä ja sormisuolaa)
1. Sekoita taikinan kuivat ainekset yleiskoneen kulhossa keskenään sekaisin. Lisää lämmin vesi ja öljy. Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia, kunnes taikinasta muodostuu kimmoisa pallo. Kohota liinan alla tunnin verran.
2. Kaulitse taikinasta n. 25x50 cm levy. Levitä pestoa koko levylle tasainen, ohut kerros. Ripoittele peston päälle kuutioitua paprikaa, salamirouhetta, kuutioita mozzarellaa ja lopuksi nypittyä, tuoretta basilikaa. Kääri rullalle, kuin kääretorttu.
3. Leikkaa rullasta n.2,5cm:n paksuisia paloja ja asettele niitä voideltuun vuokaan löyhästi, aina leikkuupinta ylöspäin. Voit halutessasi voidella pinnan oliiviöljyllä ja ripoitella vielä sormisuolaa. Salami tosin antaa bostonille kivaa suolaisuutta!
4. Paista bostonit 200 asteessa uunin keskitasolla n. 30 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
perjantai 28. joulukuuta 2018
Paahdetut suolapähkinät
n. 400 g erilaisia pähkinöitä oman makusi mukaan
(esim. cashew, saksanpähinä, sekä pekaanipähkinä)
1 kananmunan valkuainen
1rkl vettä
sormisuolaa
(mausteita oman makusi mukaan esim. savupaprika, chili, valkopippuri yms.)
1. Vatkaa kulhossa valkuainen ja vesi keskenään kevyeksi vaahdoksi. Kaada joukkoon haluamasi pähkinät ja sekoita. Lisää joukkoon sormisuolaa (ja muita mausteita, jos tahdot) ja sekoita uudelleen.
2. Kaada pähkinät pellille väljästi ja paahda niitä sitten 200 asteessa n. 7-8 minuuttia. Pähkinöitä kannattaa käännellä hieman puolessa välissä paahtoa.
3. Anna jäähtyä (jos maltat!) ja nauti esim. juustojen yms. herkkujen kaverina.
perjantai 21. joulukuuta 2018
Ranskalainen nougat
1. 90g valkuaista
375g sokeria
75g vettä
150g glukoosia
2. 75g hunajaa
2 vaniljatankoa
1rkl appelsiininkukkavettä
3. 200g sulatettua valkosuklaata
4.200g kuorittuja manteleita
200g pistaasipähkinöitä
5. 600g kuivattuja hedelmiä (esim. mango,papaija,ananas)
1. Laita ensimmäisen osion valkuainen yleiskoneen kulhoon. Mittaa loput ainekset kattilaan. Mittaa toiseen kattilaan toisen osion ainekset (halkaise vaniljatangot).
2. Laita valkosuklaa sulamaan. Levitä mantelit ja pistaasipähkinät uunipellille ja paahda niitä 200 asteessa n. 5-7 minuuttia.
3. Laita ykkösosion ainekset kiehumaan ja keitä 160 asteiseksi. Kun lämpötila on noin 140 astetta, laita valkuainen vaahdottumaan. Keitä myös kakkososion ainekset ja poista sitten vaniljatangot.
4. Kaada ykkösosion kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon sekaan, samalla sekoittaen. Kaada heti perään myös kakkososion liemi.
5. Vaihda yleiskoneeseen lapavatkain ja lisää joukkoon sulatettu valkosuklaa. sekä paahdetut pähkinät ja mantelit. Lisää lopuksi kuivatut hedelmät ja sekoita tasaiseksi.
6. Kaada massa heti vuokaan (n. 25x25cm), jossa on vuokaspraylla suihkaistu leivinpaperi. Tasoita massa nopeasti ja anna jäähtyä. Laita pinnalle kelmu ja siirrä vuoka jääkaappiin ja anna tekeytyä seuraavaan päivään. Paloittele ja nauti!
sunnuntai 16. joulukuuta 2018
Kirsikkakakku
Olen hullaantunut säilykekirsikoihin, joten tein jouluksi tekeytymään kirsikkakakun. Ohjeen löysin täältä, mutta muunsin ohjeen puolitoistakertaiseksi. Tällainen kakku olisi kiva viedä lahjaksikin kauniisti sellofaniin pakattuna,- vai eikö olisikin mukava saada tällainen ystävän tekemänä joulupöytään? 😊
300g voita
3dl sokeria
5 kananmunaa
4,5dl vehnäjauhoja
3tl vaniljasokeria
3tl leivinjauhetta
2,5dl pilkottuja säilykekirsikoita (lasipurkissa, liemeen säilöttyjä)
(sitruunan kuori raastettuna)
2. Lisää kananmunat yksitellen, samalla voimakkaasti vatkaten.
3.Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, sitruunankuori, sekä pilkotut kirsikat ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Paista 175 asteessa n. 50-60min.
5. Koristele jäähtynyt kakku haluamallasi tavalla, esim. pikeerillä, kirsikoilla ja sokerihelmillä.
lauantai 15. joulukuuta 2018
Lissabon-pikkuleivät
Eräästä suomalaisesta leipomosta saa pikkuleipiä, jollaista reseptiä ei löytynyt mistään. Kehittelin samantyyppisen sitten itse. Näissä on mielestäni kiva, jouluinen maku, jonka muodostavat rusinat ja karvasmanteli. Maku ei muistuta mitään muuta pikkuleipää mielestäni, vaan nämä ovat aika erilaisia kuin muut! Pääsin tällä reseptilläni mielestäni todella lähelle alkuperäistä!
n.30-35kpl
200g voita
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
1 kananmuna
1,5dl rusinoita
2-3tl karvasmanteliaromia
voiteluun:
kananmuna
hienoa sokeria
1. Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi yleiskoneella (n.25minuuttia). Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita voimakkaasti. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut jauhot, sekä rusinat. Lisää karvasmanteliaromi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
2. Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin tunniksi. Kauli sitten taikina n.0,5cm:n paksuiseksi, neliönmalliseksi levyksi, jauhoitetulla alustalla. Leikkaa veitsellä n. 5x5cm:n paloja. Voitele pinta kevyesti kananmunalla ja ripoittele päälle reilusti hienoa sokeria.
3. Irroitttele sitten palat leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteessa n. 10-13 minuuttia, tai kunnes pikkuleivät ovat kauniin vaaleanruskeita.
sunnuntai 9. joulukuuta 2018
Kinuskinen karpalokakku
Nyt on aika aloitella jouluiset leivonnaiset. Ensimmäisenä tein uudella Nordic Waren (Charlotta) vuoallani kinuskisen karpalokakun. Kakun pohja on ihan tavallinen sokerikakku, mutta tähän olisi sopinut mahtavasti myös hieman mantelijauheella tuunattu pohja!
Kakun päälle lisäsin karpalohilloa, vaniljaista mascarponekermaa, kuumaa kinuskia, sekä jäisiä karpaloita. Hirveän esteettisen näköinen kakusta ei tullut, mutta maku olikin sitten herkullinen 😍
Pohja:
3 kananmunaa
1,5dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
Pohjan päälle:
n. 1dl karpalohilloa
Vaniljainen mascarponekerma:
2dl vispikermaa
1dl mascarponea
1 vaniljatangon siemenet
30g tomusokeria
Kinuski:
1 2/3dl kermaa
1dl fariinisokeria
10g voita
ripaus suolaa
Jäisiä karpaloita pinnalle
1. Vatkaa pohjan munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi (n.25 min.). Lisää joukkoon siivilöity jauho ja sekoita varoen tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaspraylla voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia. Kumoa kakku n. 5 minuutin kuluttua tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
2. Laita kattilaan kiehumaan kinuskin ainekset ja keitä n. 20 minuuttia. Lisää lopuksi nokare voita ja ripaus suolaa.
3. Vatkaa kerma ja mascarpone keskenään vaahdoksi. Mausta vaahto vaniljatangon siemenillä, sekä tomusokerilla.
4. Laita karpalohilloa kakun pinnalle. Nostele vaniljainen mascarponekerma hillon päälle kevyesti. Ripoittele kerman pinnalle osa jäisistä karpaloista ja kaada hieman jäähtynyttä kinuskia reilusti päälle. Koristele kakku lopuksi jäisillä karpaloilla ja halutessasi esimerkiksi muutamalla kuusen havulla.
lauantai 8. joulukuuta 2018
Chilinen poropiirakka
Pohja:
150 g voita
2,25 dl vehnäjauhoja
1,5 dl juustoraastetta
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
1prk Koskenlaskija Ruoka- Chili
1prk (125g) smetanaa
1/2 purjo
1pss (150g) pun.Emmentalraastetta
150g kylmäsavustettua pororouhetta
1. Nypi pohjan huoneenlämpöinen voi ja jauhot, sekä juustoraaste tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon tarvittaessa tilkka kylmää vettä. Painele taikina vuokaspraylla voidellu irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin sormin.
2. Sekoita koskenlaskija ja smetana keskenään ja kaada taikinan päälle vuokaan. Lisää täytteen päälle juustoraaste ja hienonnettu purjo. Ripottele pinnalle vielä pororouhe. Paista piirakka 200 asteessa n. 40-45 minuuttia, tai kunnes piirakka on kauniin ruskea.
sunnuntai 2. joulukuuta 2018
Briossi mätimoussella
Itsenäisyyspäivä lähestyy ja meillä on tapana tehdä jotakin pientä suolaista sormisyötävää illaksi. Tänä vuonna ajattelin testata briossia mätimousella. Briossi on mainiota myös makeana versiona. Silloin päälle voi pursottaa vaikkapa vaniljaista mascarponekermaa, vadelmahilloa ja esimerkiksi tuoreita vadelmia. Maku muistuttaa silloin hieman parempia köyhiä ritareita 😋
Itse briossista unohdin ottaa kuvan, mutta tein sen kahteen leipävuokaan, paistoin, jäähdytin ja stanssasin pyöreitä paloja. Stanssatut briossit ruskistin nopeasti kummaltakin puolelta kuumalla, kuivalla pannulla ja annoin jäähtyä.
Briossi:
95g maitoa
20g hiivaa
40g sokeria
8kpl kananmunia
670g vehnäjauhoja
20g suolaa
400g voita
Mätimousse:
2dl kermaa
120g smetanaa
125g mätiä (jätä reilu tl koristeluun)
1 punasipuli
hieman tuoretta tilliä
sitruunamehua
sitruunapippuria
(suolaa)
1. Laita yleiskoneen kulhoon hiiva, suola ja sokeri. Lisää joukkoon 38 asteinen maito ja sekoita. Riko joukkoon kanamunat ja sekoita munien rakenne rikki.
Lisää joukkoon siivilöidyt jauhot ja sekoita, kunnes sitko alkaa muodostua.
2. Lisää taikinan joukkoon huoneenlämpöinen voi ja jatka vaivaamista 10 minuuttia. Kaada taikina voidultuihin leipävuokiin ja paista 175 asteessa n. 40 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä.
3. Siivuta ja stanssaa broissista pyöreällä muotilla aihioita. Ruskista ne nopeasti kummaltakin puolelta kuivalla pannulla. Anna jäähtyä.
4. Vatkaa mätimoussen kerma ja smetana keskenään paksuhkoksi vaahdoksi. Lisää hienonnettu punasipuli, tilli ja mäti. Mausta seos mieleiseksesi ja pursota moussea briossien pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla.
lauantai 17. marraskuuta 2018
Kanelinen Crème brûlée
(6-8 annosta)
5dl kuohukermaa
1,25dl maitoa
30g Ceylonin kanelia murskattuna
1,25dl maitoa
100g sokeria
160g kananmunan keltuaista
1. Kiehauta maito, kerma ja murskattu kaneli kattilassa. Anna kanelin infusoitua n.15 minuuttia. Siivilöi seos ja lisää toinen erä maitoa.
2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevesti vaahdoksi ja kaada kuuma kermaseos joukkoon, samalla varovasti sekoittaen, ettei pinnalle muodostuisi vaahtoa. Siivilöi valmis massa vuokiin.
3. Laita vuoat korkeareunaiseen paistoastiaan, niin, että saat astiaan lämmintä vettä Crème brûlée-vuokien puoleen väliin asti. Laita vuoka uuniin ja paista 190 asteessa n. 35-40 minuuttia, tai kunnes massa on jähmettynyt jonkin verran. Pinnasta tulee myös kauniin ruskea. Jäähdytä ja laita sitten jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi.
4. Ripottele pinnalle fariinisokeria ja tohota kaasupolttimella pinta rapeaksi juuri ennen tarjoilua,
sunnuntai 11. marraskuuta 2018
Joulutortut aprikoteerauksella
Nyt kun Isänpäivä on onnistuneesti juhlittu, voi pikkuhiljaa alkaa tekemään pikkujouluisia ja jo jouluisiakin juttuja. Joulutortuthan ovat perinteinen juttu, mutta vielä perinteisemmäksi ne saa aprikoteeraamalla pinnan. Se on vanhan ajan, jo hieman unohdettukin juttu, mutta toimii erinomaisesti tänäkin päivänä, kun kaikki kiiltäväpintaiset, glazeeratut jutut ovat "in".
Aprikoteeraus antaa tortulle näköä, makua, sekä myös lisää säilyvyyttä! Oletkos kuullut, tai vaikkapa kokeillut itsekin joskus? 😊
1pkt voitaikinalevyjä
1rs luumumarmeladia
Kiille:
(tällä reseptillä tulee paljon, mutta tätä voi kuumentaa aina uudelleen)
450g aprikoosihilloa
450g sokeria
225g vettä
1. Sulata voitaikinalevyt ja leikkaa ne puoliksi. Leikkaa veitsellä joka kulmasta viilto keskelle päin niin, ettet leikkaa ihan keskelle asti, vaan keskelle jää eheä kohta. Käännä sitten joka toinen "sakara" keskelle ja paina se keskustaan kiinni. Toista sama kaikille tortuille.
2. Pursota torttuaihion päälle paistonkestävää luumumarmeladia ja paista tortut sitten 225 asteessa n. 10 minuuttia, tai kunnes tortut ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.
3. Laita kattilaan aprikoosihillo, sokeri ja vesi. Anna kiehua muutama minuutti niin, että sokeri on varmasti sulanut joukkoon. "Poraa" seos sitten sauvasekoittimella sileäksi ja voitele tortun pinta kuumalla liemellä.
4. Säilö loppu aprikoosiliemi jääkaapissa kelmun alla. Kuumenna aina uudestaan, kun tarvitset sitä taas.
sunnuntai 4. marraskuuta 2018
Kuningatar-rahkakakku
Valion maustettu rahka- kuningatar, on palannut kauppoihin. Se on valmiiksi maustetuista rahkoista oma lempparini. Tein siitä aika simppelin kakun ihan vain sunnuntaikahville kaveriksi. Koristelin mm.suklaavalumalla, sekä tuoreilla vadelmilla.
Pohja:
50g voita
175g kaurakeksejä
Täyte:
7dl vispikermaa
2prk (400g) Valion Kuningatar-rahkaa
175g pakastevadelmaa murusteltuna
1,5dl pakastemustikoita
1dl sokeria
2tl vaniljasokeria
12 liivatetta
tilkka vettä
Tummasuklaaganache:
150g kermaa
150g tummaa suklaata
1. Hienonna keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele keksiseos tiiviisti leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20cm, kork.10cm) pohjalle. Suihkauta vuoan reunoille kevyesti vuokasprayta.
2. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma ja rahka keskenään löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon murusteltu pakastevadelma, sekä mustikat. Mausta sokereilla.
3. Kuumenna kattilassa tilkka vettä (n.3rkl) ja liota liotetut, puristellut liivatteet kiehuvan veden sekaan. Anna liueta täysin ja kaada liivateseos sitten täytteen joukkoon samalla sekoittaen.
4. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään 4-5 tunniksi, mieluiten yön yli.
5. Kiehauta ganachen kerma nopeasti kattilassa. Lisää joukkoon rouhittu suklaa. Anna suklaan sulaa hetki ja sekoita sitten tasaiseksi.
6. Irroita kakku vuosta ja valuta suklaaganachea ruokalusikan avulla ensin reunoille niin, että suklaa lähtee valumaan sieltä täältä. Täytä lopuksi kakun pinta vielä ganachella. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa ja koristele haluamallasi tavalla.
lauantai 3. marraskuuta 2018
Rieskarullat kasvistäytteellä
Kohta alkaa olla pikkujoulukausi vilkkaimmillaan, niin tässäpä olisi yksi kiva pikku naposteltava vaikkapa punaviinin, tai glögin kanssa nautittavaksi. Rieskarulliin voi piilottaa sisälle lähes mitä tahansa, mutta nyt tein maukkaan kasvisversion. Sisällä on paljon pehmeää juustoa, joka tekee tästä hieman suolaisen, mutta todella maukkaan!
Nämä muuten kannattaa tehdä edellisenä päivänä jo kelmun sisään tekeytymään. Itse en tosin malttanut odotella- vaan söin nämä heti tehtyäni 😜
1pkt Fazerin Rullarieskaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
1pkt (200g) Apetina pala
200g maustamatonta tuorejuustoa
1pkt (200g) Apetina pala
100g mustia oliiveja renkaina
50g aurinkokuivattua tomaattia
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
1. Sekoita tuorejuusto ja hienonnettu pehmeä juusto keskenään tahnaksi.
2. Sekoita juuston sekaan pilkotut oliivit, aurinkokuivattu tomaatti, sekä hienonnettu basilika.
3. Voitele rieskalevy tahnalla kauttaaltaan ja asettele täytteen päälle revittyä jääsalaattia. Kääri rieska sitten rullaksi ja "puristele" tiiviiksi. Kääri "pötköt" tiiviisti kelmun sisään.
4. Leikkaa rulla n. 2,5cm:n paksuisiksi siivuiksi ja syö itse päätypalat 😀
3. Voitele rieskalevy tahnalla kauttaaltaan ja asettele täytteen päälle revittyä jääsalaattia. Kääri rieska sitten rullaksi ja "puristele" tiiviiksi. Kääri "pötköt" tiiviisti kelmun sisään.
4. Leikkaa rulla n. 2,5cm:n paksuisiksi siivuiksi ja syö itse päätypalat 😀
tiistai 30. lokakuuta 2018
Ihannekakku
Jep. Taas yksi ihana, uusi kakkuvuoka hankittuna "kokoelmiin"- nimittäin Nordic Waren Harvest Leaves.
Vuokaan leivoin ihastuttavan, kevyesti sitruunaisen Ihannekakun, joka toisten kahvikakkujen tapaan paranee vanhetessaan. Alkuperäinen ohje täältä. Suosittelen testaamaan, jos vähänkään pidät sitruunaisista kakuista 👍
1 1/2 dl vettä
200 g voita
4 munaa
5 1/2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 sitruunan kuoriraaste
1. Kiehauta vesi ja lisää voi. Anna kiehua niin kauan, kunnes voi sulaa täysin.
2.Sekoita jauhot ja leivinjauhe yhteen. Raasta hienoksi, yksi hyvin pesty sitruunankuori.
3. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon kiehuva vesi-voiseos, sitruunan kuoriraaste ja jauhoseos- samalle sekoittaen.
4. Suihkauta vuokaan kevyt kerros vuokasprayta ja kaada taikina n.2.5l vetoiseen kakkuvuokaan.
5. Paista 175 asteessa, uunin keskitasossa 45-55 minuuttia. Kumoa kakku heti lämpimänä.
200 g voita
4 munaa
5 1/2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 sitruunan kuoriraaste
1. Kiehauta vesi ja lisää voi. Anna kiehua niin kauan, kunnes voi sulaa täysin.
2.Sekoita jauhot ja leivinjauhe yhteen. Raasta hienoksi, yksi hyvin pesty sitruunankuori.
3. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon kiehuva vesi-voiseos, sitruunan kuoriraaste ja jauhoseos- samalle sekoittaen.
4. Suihkauta vuokaan kevyt kerros vuokasprayta ja kaada taikina n.2.5l vetoiseen kakkuvuokaan.
5. Paista 175 asteessa, uunin keskitasossa 45-55 minuuttia. Kumoa kakku heti lämpimänä.
lauantai 20. lokakuuta 2018
Härkis-piirakka
Pohja:
150g Keiju kasvirasvalevitettä (tumman sininen)
3dl gluteenitonta, karkeaa jauhoseosta
n.0,5tl suolaa
Täyte:
150g Oatly Påmackan tuorejuustoa
150g vegaanista juustoraastetta
0,5dl Balsamicoa
250g Härkis originalia
ruohosipulia
öljyä
4 isoa punasipulia
suolaa, sokeria, pippuria
1. Marinoi Härkis Balsamicolla. Anna maustua hetki.
2. Sekoita pohjan pehmeä margariini, jauhot ja suola tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin sormin tasaisesti.
3. Sekoita tuorejuusto ja juustoraaste keskenään tahnaksi ja levitä pohjan päälle.
4. Kuullota kuoritut ja lohkotut punasipulit öljyssä pannulla kullanruskeiksi. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Hienonna lopuksi joukkoon ruohosipulia.
5. Kaada marinoitunut Härkis juustomassan päälle vuokaan ja lisää lopuksi kuullotetut sipulit. Paista piirakkaa sitten 200 asteessa, n. 35-40 minuuttia, tai kunnes reunat ovat kauniin ruskeat. Koristele piirakka tuoreella timjamilla.
sunnuntai 14. lokakuuta 2018
Omena-puolukkapiirakka
Tein iltakahvin kaveriksi todella helpon ja maukkaan, syksyisen piirakan omenasta ja puolukasta. Täytteen tein raastetusta omenasta, sekä puolukkasurvoksesta, niin piirakasta tuli todella kostea ja mehevä. Kauneudellaan tämä ei loista, mutta maku onkin tämän piirakan "se juttu" 👌
Pohja:
200g kermaviiliä
3rkl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Täyte:
2dl sokeroitua puolukkasurvosta
3-4 omenaa
Pinnalle:
2 kananmunaa
2rkl sokeria
1rkl vehnäjauhoja
1. Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään taikinaksi. Painele taikina voidellun, n.28-30vm:n vuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
3. Raasta täytteen omenat ja lisää joukkoon sokeroitua puolukkaa. Kaada seos sitten taikinapohjan päälle.
4. Vaahdota pinnalle kananmunista ja sokerista vaahto, johon lisätään lopuksi vehnäjauho. Kaada seos omena-puolukkaseoksen päälle tasaisesti.
5. Paista piirakkaa 200 asteessa, ensin n. 10 min. alalämmöllä ja sitten vielä 10-15min. normaalilämmöllä.
6. Ripottele jäähtyneen piirakan pinnalle tomusokeria ja nauti vaniljakastikkeen kanssa.
lauantai 13. lokakuuta 2018
Pienet lohipiiraat
Halusin tehdä iltapalaksi pieniä suolaisia piirakoita. En löytänyt pieniä piirakkavuokiani mistään, niin piti soveltaa. Piirakat saivatkin uuden hauskan muodon ja olivat todella helppotekoisia näinkin 😋
(10-12kpl)
Pohja:
400g valmista ruistaikinaa
Täyte:
400g lohta
pala Aura-juustoa
tuoretta tilliä
suolaa ja pippuria
1. Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota pyöreällä muotilla (halk.n.10cm) aihioita taikinasta.
2. Aseta taikina-aihiolle raaka lohisiivu, tai kaksi. Ripottele lohen pinnalle hieman suolaa ja pippuria, sekä tuoretta tilliä. Laita sitten lohisiivun väleihin kunnon palat Aura-juustoa.
3. Kostuta aihion reunaa kevyesti vedellä. Nosta reuna ylös ja nipistele kasaan tiukasti niin, että täyte jää reilusti näkyviin.
4. Paista piiraat 200 asteessa n. 20 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita. Nauti vielä hieman lämpöisinä.
maanantai 8. lokakuuta 2018
Punajuuri-suklaakakku
Oletteko maistaneet tällaista tuhtia suklaakakkua, johon on ujutettu punajuurta? Kakusta tulee mehevä ja ihanan maukas. Juuri sopiva siis syksyiseen kahvipöytään, tai vaikkapa lämpimän glögin kaveriksi- testaapa vaikka! Alkuperäisen ohjeen nappasin täältä. 😘
200g tummaa suklaata
3 kpl munaa
1,5dl sokeria
1dl fariinisokeria
1,5dl vehnäjauhoja
1dl mantelijauhetta
2tl leivinjauhetta
1dl voisulaa
2 raakaa punajuurta (raastettuna)
Kuorrutus:
150g tummaa suklaata
1,5dl tomusokeria
125g smetanaa
0,5dl mantelirouhetta tai muuta koristetta
1.Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää munavaahtoon jauhoseos, rasva, hienoksi raastetut punajuuret ja vähän jäähtynyt sulatettu suklaa. Sekoita taikina tasaiseksi.
3. Kaada taikina irtopohjavuokaan (Ø 26 cm), johon olet pingottanut leivinpaperin.
4. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Jäähdytä punajuuri-suklaakakku.
5. Sulata kuorrutuksen suklaa. Sekoita joukkoon siivilöity tomusokeri, sekä smetana.
Levitä kuorrutus sitten jäähtyneen kakun pinnalle ja koristele mantelirouheella, tai muilla haluamillasi koristeilla.
Tarjoa punajuuri-suklaakakku mieluiten huoneenlämpöisenä.
tiistai 2. lokakuuta 2018
Juuressämpylät
Tähän syksyyn, höyryävän keiton kaveriksi sopii todella hyvin lämpimät juuressämpylät, jotka ovat helppoja ja nopeita valmistaa. Näissä on mm. porkkanaa, lanttua, selleriä, palsternakkaa ja purjoa...
Meillä lapset eivät hirveästi pidä juureksista, mutta näin sain heidätkin syömään niitä huomaamattaan kivasti- ja vieläpä kehuivat herkullisiksikin 😊 Kokeilepa itsekin...
n. 18kpl
500g Pirkan valmista juuressosetta (Heviosastolla pötkössä)
250g Pirkan kasvissuikaleita (pakaste)
50g hiivaa
1,5tl suolaa
n. 8dl vehnäjauhoja
3-4rkl öljyä
1. Lämmitä juuressose mikrossa todella lämpimäksi. Lisää joukkoon pakastepussillinen kasvissuikaleita. Kokeile, että seos on kädenlämpöistä (lämmitä lisää, jos tarvis).
2. Lisää juuresseokseen murusteltu hiiva, öljy ja suola. Lisää jauhot ja vaivaa yleiskoneella n. 12 minuuttia. Kaada taikina jauhotetulle leivonta-alustalle, peitä liivalla ja anna levätä n. vartti.
3. Punnitse taikinasta 80g painoisia palleroita ja muotoile ne sitten palloksi. Laita uunipellille, leivinpaperin päälle ja anna kohota n. tunnin verran.
4. Paista sämpylöitä 225 asteessa n. 12-15 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.
sunnuntai 30. syyskuuta 2018
Raakakakku banaanista
Kävin eilen opettelemassa raakakakkujen saloja Heinolan kansanopistolla ystävieni kanssa. Minulta on pyydetty useasti reseptejä näihin ja nyt sainkin luvan jakaa nämä reseptit kanssanne (sama ohje löytyi kyllä ihan googlellakin) .Laitan kaikkien tekemiemme kakkujen reseptit syksyn aikana tänne blogiini.
Tämä banaaniraakakakku oli oma henk.koht. suosikkikakkuni, joten ensimmäisenä tein tämän tänne iloksenne. Kakusta tulee melko pieni, mutta kakku on niin "tukuisaa", että pieni pala riittää 😊
Pohja:
3dl kuorittuja manteleita
2,5dl pehmeitä taateleita
2rkl raakakaakaojauhetta
0,5dl vettä
Täyte:
1dl kaakaovoita
2 avokadoa
2 banaania
0,5dl limen mehua
0,5tl raastettua inkivääriä
Koristeluun esim.:
kuivattuja banaanilastuja
kumqvatteja
puolukoita
sitruunamelissaa
ananaskirsikoita
1. Mittaa mantelit kulhoon ja peitä ne vedellä. Anna liota n.20 minuuttia. Valuta mentelit sitten ja anna kuivahtaa hetki.
2. Hienonna taatelit ja mantelit blenderillä hienoksi. Lisää raakakaakaojauhe ja vesi ja blendaa murumaiseksi massaksi. Jos massa tuntuu liian kuivalta- lisää siihen hieman vettä.
3. Vuoraa irtopohjavuoka (halk.18cm.) leivinpaperilla ja ruiskauta reunalle hieman vuokasprayta. Painele massa tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille.
4. Mittaa kaikki täytteen ainekset blenderiin ja sekoita, kunnes seos on silkin sileää. Tarkista maku ja kaada täyte vuokaan.
5. Nosta vuoka pakastimeen ja anna hyytyä vähintään kaksi tuntia.
6. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)