keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Tomaatti-fetapasteijat

 
 
Teki mieli jotakin pientä, suolaista herkkua, niin tekaisin iltapalaksi pieniä kasvispasteijoita. Pasteijoiden täytteessä pitää olla mielestäni paljon makua, kun sitä tulee näihin taikinaan suhteessa melko vähän. Oletko muuten maistanut aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja? Ne ovat hurjan herkullisia ja sopivat moneen- näidenkin täytteestä tuli lopulta oikein maukasta ja nämä "imuroitiinkin" hetkessä pöydästä  😋

(n.12 kpl)

1pkt esikaulittua, laskostettua voitaikinaa
 
Täyte:
murennettua fetajuustoa
1prk aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa
Oreganoa, mustapippuria ja valkosipulisuolaa
 
Pinnalle:
voiteluun kananmuna
unikonsiemeniä

1. Murenna feta kulhoon. Sekoita joukkoon valutetut, aurinkokuivatut kirsikkatomaatit. Hienonna sekaan reilusti tuoretta basilikaa. Mausta seos suolalla, rouhitulla mustapippurilla ja oreganolla.

2. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n.35x40cm). Ota pyöreällä stanssilla aihoita taikinasta. Voitele puolet aihioista kananmunalla. Aseta voideltujen aihioiden keskelle reilu kasa täytettä. Paina sitten voitelematon aihio kanneksi ja "liimaa" kananmunalla kiinni.

3. Voitele pasteijat lopuksi kananmunalla ja ripoittele pinnalle unikonsiemeniä. Paista 225 asteessa n. 7-8 minuuttia, tai kunnes pasteijat ovat kauniin ruskeita.

maanantai 5. huhtikuuta 2021

Limeposset


Jatketaan lime-teemalla, sillä kaupasta kotiutui niin iso pussillinen limejä, että niille oli keksittävä muutakin käyttöä, kuin nuo Aleksanterin leivokset. Tämä on ihastuttavan raikas jälkiruoka, joka valmistuu kuin itsestään ja sopi pääsiäiseenkin vallan mainiosti. Limen happo hyydyttää kerman, joten liivatetteellakaan ei tarvitse tässä reseptissä "läträillä". Tästä saa myös helposti maidottoman version esim.surewhipilla. Kokeilepa, jos pidät raikkaista herkuista! 😋

5dl kuohukermaa
2dl sokeria
130g limen mehua
2 limen raastettu kuori
 
1. Pese limet huolellisesti ja raasta niiden kuori lautaselle. Halkaise limet ja purista seuraavaksi mehut talteen.
 
2. Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa samalla koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi limen kuoriraaste, sekä mehu sekaan. Sekoita ja kaada annosmaljoihin. Peitä maljat kelmulla ja laita hyytymään jääkaappiin vähintään 3-4 tunniksi. Nauti posset vaikkapa kermavaahdon kanssa!

lauantai 3. huhtikuuta 2021

Limenmakuiset Aleksanterin-leivokset


 Tuunailin pääsiäisen kunniaksi Aleksanterin leivokset keväisen raikkaiksi kahvipöydän tarjottaviksi. Näistä tuli ihan SUPER herkullisia ja todellakin raikkaita limen ansiosta. Väliin keitin itse limecurdin tällä reseptillä ja pinnalle tulevan sokerikuorrutteen maustoin myös limen mehulla. Harmi, etten saanut täysin vangittua leivosten kaunista pastellinvihreää väriä kuviin. Jos yhtään pidät limen mausta- ovat nämä sinunkin herkkuasi!

(12kpl)

Pohja:
200g voita
80g sokeria
1 iso kananmuna
0,5tl leivinjauhetta
300g vehnäjauhoja

Väliin limecurd:
3 keltuaista
1/2 dl sokeria
1/2 dl hillosokeria
2 tl limetin kuorta raastettuna
1/2 dl limetin mehua
50g voita

Kuutioi voi valmiiksi, tarvitset sitä hetken päästä. Mittaa voita lukuunottamatta kaikki ainekset kattilaan. Sekoita ja laita lämpö päälle. Sekoita voimakkaasti koko ajan keskilämmöllä kunnes seos sakenee (ja muuttuu vaaleankeltaiseksi).
Nosta kattila pois levyltä ja laita voikuutioita muutama kerrallaa koko ajan samalla sekoittaen. Kun kaikki voinokareet ovat sulaneet ja tahna on tasaista, laita se jääkaappiin kannellisessa kipossa.
 
Kuorrutus:
n.1/2 pkt tomusokeria
3-4 rkl limen mehua
(tarvittaessa tilkka vettä)
limenvihreää elintarvikeväriä
n. 0,5tl kaakaojauhetta

1. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri sekaisin. Lisää loput aineet joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa. Laita taikina n. puoleksi tunniksi jääkaappiin. Kauli taikina sitten n. 3,5-4mm paksuiseksi levyksi leivinpaperin päälle ja paista uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja puolita pohja keskeltä kahtia.

2. Levitä toisen pohjan päälle limecurdia ja nosta sitten toinen puolisko väärin päin päälle- eli paistopinta alaspäin.

3. Sekoita tomusokerista ja limen mehusta paksuhko "tahna". Ota n. 1 rkl sivuun, vaikkapa kahvikuppiin. Värjää isompi määrä kuorrutetta hennon limenvihreäksi ja kahvikupissa oleva kuorrute tumman ruskeaksi kaakaojauheella.

4. Kaada limenvihreä kuorrute leivoslevyn pinnalle ja tasoita varoen. Laita sitten ruskea kuorrute esim. minigrip pussiin ja tee nurkkaan pieni reikä. Tee kuorrutteen pinnalle ohuita ruskeita raitoja n. 2,5-3cm:n välein. Vedä sitten coctailtikulla raitojen läpi, joka toinen eri suuntaan.

5. Laita leivoslevy hetkeksi pakastimeen ja leikkaa sitten paloiksi (n. 5x6cm) veden alla kuumennetulla veitsellä. leivokset säilyvät hyvinä pitkään ja jopa mehevöityvät vanhetessaan.