sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Raakakakku banaanista


Kävin eilen opettelemassa raakakakkujen saloja Heinolan kansanopistolla ystävieni kanssa. Minulta on pyydetty useasti reseptejä näihin ja nyt sainkin luvan jakaa nämä reseptit kanssanne (sama ohje löytyi kyllä ihan googlellakin) .Laitan kaikkien tekemiemme kakkujen reseptit syksyn aikana tänne blogiini. 

Tämä banaaniraakakakku oli oma henk.koht. suosikkikakkuni, joten ensimmäisenä tein tämän tänne iloksenne. Kakusta tulee melko pieni, mutta kakku on niin "tukuisaa", että pieni pala riittää 😊

Pohja:
3dl kuorittuja manteleita
2,5dl pehmeitä taateleita
2rkl raakakaakaojauhetta
0,5dl vettä

Täyte:
1dl kaakaovoita
2 avokadoa
2 banaania
0,5dl limen mehua
0,5tl raastettua inkivääriä

Koristeluun esim.:
kuivattuja banaanilastuja
kumqvatteja
puolukoita
sitruunamelissaa
ananaskirsikoita

1. Mittaa mantelit kulhoon ja peitä ne vedellä. Anna liota n.20 minuuttia. Valuta mentelit sitten ja anna kuivahtaa hetki.

2. Hienonna taatelit ja mantelit blenderillä hienoksi. Lisää raakakaakaojauhe ja vesi ja blendaa murumaiseksi massaksi. Jos massa tuntuu liian kuivalta- lisää siihen hieman vettä.

3. Vuoraa irtopohjavuoka (halk.18cm.) leivinpaperilla ja ruiskauta reunalle hieman vuokasprayta. Painele massa tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. 

4. Mittaa kaikki täytteen ainekset blenderiin ja sekoita, kunnes seos on silkin sileää. Tarkista maku ja kaada täyte vuokaan.

5. Nosta vuoka pakastimeen ja anna hyytyä vähintään kaksi tuntia.

6. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Mango-passion juustokakku


Tein erään pikkuherran synttärijuhliin mango-passionjuustokakun. Blogistani löytyy pari muutakin versiota tästä kakusta, mutta nyt kokeilin taas uutta versiota. Kakusta tuli tosi raikas ja reilusti mangon ja passionin makuinen. Pinnalle tein kirkkaan keltaisen kiilteen ja koristeluun käytin tuoreita marjoja, sekä tottakai passion-hedelmää 😋

Pohja:
200g Digestivejä
65g voita

Mango-passionmousse:
6dl kermaa
275g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
1pss (300g) pakastettua mangokuutioita
2 passionhedelmää
1,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
11 liivatetta
tilkka appelsiinituoremehua

Kiille:
2dl appelsiini tuoremehua
3 passionhedelmän mehua paseerattuna (itse käytin 1dl pyrettä)
1dl sokeria
4 liivatetta
tilkka vettä
(tippa keltaista pastaväriä)

1. Hienonna keksit ja sekoita murut voisulan kanssa keskenään. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.24cm) pohjalle tiiviisti. Suihkauta vuoan reunoille kevyesti vuokasprayta.

2. Soseuta sulaneet mangokuutiot soseeksi. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto, mangosose, passionhedelmät ja mausta seos sokerilla makusi mukaan.

3. Laita moussen liivatteet likoamaan. Kiehauta sitten kattilassa tilkka vettä ja lisää siihen liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana moussen joukkoon, samalla sekoittaen. Kaada mousse keksipohjan päälle vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi.

4. Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Kiehauta kattilassa tilkka vettä, sekä sokeri. Lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Yhdistä liivateseos sitten appelsiini-passionmehuseokseen. Kaada jäähtynyt seos kakun pinnalle varovasti esim. lusikan avulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

5. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.

lauantai 22. syyskuuta 2018

Sitruuna-lakritsimarengit


Teki mieli jotakin pientä herkkua, jossa olisi sitruunaa. Marengit ovat aina varma valinta ja sitruunan kaveriksi ripottelin pinnalle vielä hiukka raakalakritsijauhetta. Näistä tuli niin hyviä, että arvatkaapa onko näitä enää yhtään jäljellä...? 😌 Tein myös tällä kerralla näistä hieman eri muotoisia, kuin marengit normaalisti ovat...

4 kananmunan valkuaista
150g tomusokeria 

1rkl sitruunamehua
sitruunankuorta

raakalakritsijauhetta (Johan Bülow)

1. Vatkaa valkuaisia hetki täydellä teholla (huom! teräskulhossa). Kun valkuaiset alkavat vaahdottua, lisää tomusokeria hieman kerrallaan vaahdon joukkoon. Kun kaikki tomusokeri on lisätty, kaada joukkoon sitruunanmehu. Marenki on valmista, kun otat sormenpäähän hieman marenkia ja ravistat. Jos marengissa pysyy "huippu", niin se on valmista. Jos marenki alkaa "lohkeilla"- olet vatkannut liikaa!


2. Laita tylla pursotinpussiin. Täytä pussi marengilla ja pursottele pieniä marenkipötköjä leivinpaperin päälle, uunipellille. Ripottele pinnalle raakalakritsijauhetta (aika voimakkaan makuista- aloita varovasti), sekä oikein hienoksi raastettua sitruunankuorta.


3. Kuivata marenkeja n.90  asteessa n. tunti ja jätä marengit sitten vielä uuniin jälkilämpöön vaikkapa pariksi tunniksi.

tiistai 18. syyskuuta 2018

Siemenkierteet



En juuri koskaan ehdi katsomaan televisiota, mutta eräänä iltana näin mainoksen tästä ihastuttavasta Keijun uutuustuotteesta. Paahdetut siemenet- levitteestä, nimittäin. 

Siemenfriikkinä hain tämän testiin ja kovasti toivoin tämän soveltuvan leipomiseen. No, sopihan se- ja vieläpä erinomaisen hyvin. Levitteen kaveriksi laitoin tuoretta basilikaa, mutta varioidahan voi mielensä mukaan, jollei siitä pidä. Meille näitä tein kasvissosekeitolle kaveriksi...nämä nimittäin valmistuvat hetkessä ja ovat helppotekoisiakin! 😊

(12kpl)

1pkt esikaulittua, laskostettua voitaikinaa
1prk Keiju Paahdetut siemenet-levitettä
tuoretta basilikaa
1 kananmuna
(kurpitsan tms. siemeniä)

1. Kauli voitaikina n. 30x40cm levyksi. Levitä purkillinen siemenlevitettä reunoihin saakka lusikan avulla. Hienonna levyn pinnalle halutessasi tuoretta basilikaa, tai muuta yrttiä.

2. Kääri taikina kummaltakin pitkältä sivuilta keskelle asti rullaksi. Leikkaa sitten n.1cm paksuisia siivuja ja muotoile leivinpaperin päälle, uunipellille sydämenmuotoisiksi kierteiksi. 

3. Voitele valmiit kierteet kananmunalla ja ripottele pinnalle halutessasi vaikkapa kurpitsansiemeniä. Paista kierteet sitten 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita.

lauantai 15. syyskuuta 2018

Suklaamunkit kinuskitäytteellä


Lauantai-illan iltakahville tuli tehtyä aivan överi suklaiset, suolan ja kinuskin makuiset munkit. Nämä ovat TODELLA herkullisia, mutta yksi munkki on aivan riittävästi, vaikka hyviä ovatkin😍 
Sisälle munkkeihin laitoin paksua kinuskia kondensoidusta maidosta ja päälle tummaa suklaata, suolapähkinää ja rippusen sormisuolaa. Huh ja nam!! Tämä yhdistelmä on kyllä munkin paras kaveri...


Taikina:
0,5l maitoa
50g hiivaa
1,5dl sokeria
1tl suolaa
1 kananmuna
130-150g huoneenlämpöistä voita
13-14dl vehnäjauhoja
munkkirasvaa
kondensoitua maitoa (kinuskiksi keitettyä)

200g taloussuklaata
4rkl ruokaöljyä
suolapähkinöitä 
sormisuolaa

1. Lämmitä maito 37-42 asteiseksi. Laita kulhoon kaikki ainekset ja lisää joukkoon lämmin maito. Vaivaa taikinaa 25 minuuttia ja anna sen levätä sitten 10 minuuttia.

2. Pyörittele taikina (á60g) palloiksi ja kohota niitä liinan alla tunti. Kuumenna rasva (180 asteiseksi). Litistä kohonneita palloja kämmenellä hieman littanammaksi. Laita munkki kattilaan kohonnut puoli alaspäin. Anna munkkien paistua kullan ruskeaksi ja käännä sitten reikäkauhan avulla. Paista toinenkin puoli ruskeaksi ja nosta sitten talouspaperin päälle valumaan. Anna jäähtyä täysin.

3. Tee munkin sivuun kolo esim. teelusikan varren avulla. Pursota pursotuspussilla kinuskia munkin sisään.

4.  Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää öljy. Dippaa munkit sitten puoliksi suklaassa ja ripottele pinnalle murskattuja suolapähkinöitä ja ripottele hieman sormisuolaa myös. Laita munkit leivinpaperin päälle jääkaappiin jähmettymään.

tiistai 11. syyskuuta 2018

Ruusunmarja-juustokakku


Halusin kokeilla, kuinka ajankohtainen ruusunmarja toimii juustokakussa. Olen aina pitänyt kovasti esim. ruusunmarjarahkasta. Itse en sentään ruusunmarjasosetta alkanut tekemään, vaan ostin sen kaupan pakastealtaasta (jos olet oikein viitseliäs, niin....).  Ruusunmarja muuten vaatii hyytyäkseen hieman reilummin liivatetta, jos ihmettelet liivatteen määrää reseptissä.

Kakkua raikastamaan kätkin kakun sisälle muutaman kokonaisen vadelman- niiden yhdistelmä toimikin ihan loistavasti! Koristeetkin tähän kakkuun löytyy helposti ihan pihamaalta 😊

Pohja:
150g Digestivejä
50g voita

Ruusunmarjamousse:
2dl vispikermaa
150g maustamatonta tuorejuustoa
2prk (400g) ruusunmarjasosetta
0,5-1dl sokeria (maun mukaan)
1,5tl vaniljasokeria
muutama vadelma
10 liivatetta
tilkka vettä

Ruusunmarjakiille:
2dl ruusunmarjasosetta
0,5dl sokeria
0,5dl vettä
5 liivatetta

1. Hienonna keksit ja sekoita ne voisulan kanssa keskenään. Painele keksimuru leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.20cm) pohjalle tiiviisti. Suihkauta vuoan reunalle kevyesti vuokasprayta.

2. Laita moussen liivatteet likoamaan. Vatkaa sitten kerma ja tuorejuusto keskenään vaahdoksi. Lisää ruusunmarja ja mausta sokereilla. Kuumenna sitten kattilassa tilkka vettä ja lisää sinne liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana massan joukkoon samalla sekoittaen. Kaada 1/3 vuokaan, keksipohjan päälle. Asettele moussen pinnalle muutama vadelma. Kaada loppu mousse vuokaan ja laita jääkaappiin ainakin tunniksi.

3. Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Kuumenna kattilassa sokeria ja tilkka vettä. Lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet ja sen jälkeen ruusunmarjasose. Värjää seosta halutessasi oranssilla elintarvikevärillä. Kun seos on suht´viileää, kaada kiille kakun päälle lusikkaa apuna käyttäen. Anna hyytyä vielä kolmisen tuntia. 

4. Irroita kakku vuoasta ja koristele esim. ruusunmarjoilla ja vadelmilla.



sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Vaniljainen vadelmajuustokakku


Sain tehdä erään pienen miehen syntymäpäiväjuhliin juustokakkua. Makupari tähän kakkuun syntyi tällä kertaa vaniljasta, sekä vadelmasta. Kakussa on perus keksipohja, todella vaniljainen mousse, jonka sisältä löytyi vadelmia, sekä pinnalla todella vadelmainen kiille. Omaan suuhuni tämä makupari oli varsin onnistunut 😍

Pohja:
200g Digestivejä
60g voita

Vaniljamousse:
7dl vispikermaa
275g maustamatonta Philadelphia- tuorejuustoa
1 vaniljatangon siemenet
1,5dl sokeria (maun mukaan)
1tl vaniljasokeria
7 liivatetta
150g vadelmia
 
Kiille:
200g pakastevadelmia
1dl sokeria
0,5dl vettä
3 liivatetta 

1. Hienonna pohjan keksit ja voisula keskenään. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk.24cm) pohjalle tiiviisti. Suihkauta vuoan reunoille kevyt kerros vuokasprayta.

2. Laita kattilaan sokeri, vesi ja vadelmat. Keitä 5 minuuttia ja anna jäähtyä.

3. Laita vaniljamoussen liivatteet likoamaan. Vaahdota kerma ja tuorejuusto keskenään löysäksi vaahdoksi. Mausta vaahto sokereilla, sekä vaniljatangon siemenillä. Kuumenna sitten kattilassa tilkka vettä (n.3rkl) ja liuota sekaan liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana vaniljamoussen sekaan, samalla sekoittaen. Kaada 1/3 moussesta vuokaan keksipohjan päälle ja painele sen pinnalle jäisiä vadelmia. Kaada loput moussesta vuokaan. Anna hyytyä kylmässä ainakin reilu tunti ennen kiilteen lisäämistä.

4. Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Paseeraa siivilän läpi keittämäsi vadelmat. Lisää mehuun sokeria tarvittaessa. Laita pikku tilkka mehua takaisin kattilaan ja kiehauta. Lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Kaada liivateseos sitten loppuun mehuun ja kaada kiille kakun pinnalle, lusikkaa apuna käyttäen. Anna hyytyä ainakin kolme tuntia jääkaapissa.

5. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla.
 
 

keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Nopea gluteeniton omenapiirakka


Tätä piirakkaa olen tehnyt lukemattomia kertoja, sillä tämä on luotto-ohjeeni makeaan piirakkaan. Tämä on helppotekoinen ja tosi nopea. Kaikki ainekset vain sekaisin kulhoon ja haluamasi marjat, tai hedelmät päälle. Nyt kokeilin piirakkaa gluteenittomana ja tämä oli ihan unelman pehmoista ja superhyvää vaniljakastikkeen kanssa nautittuna, vielä hieman lämpöisenä.

Saisinpa jotenkin välitettyä tämän huumaavan omenan ja kanelin tuoksun sinulle!

150g voita tai margariinia
2dl sokeria
2 kananmunaa
2dl kermaa
3,5dl Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
2tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria

n.1 kg omenoita
kanelia-sokeria

1. Viipaloi pestyt omenat viipaleiksi.

2. Sekoita pehmeä rasva ja sokeri keskenään. Lisää muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Kippaa taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk. 26-28cm).

3. Lisää lopuksi päälle omenansiivut ja riputtele pinnalle kaneli-sokeria.

4. Paista 175 asteessa n. 45min.

5. Tarjoile vaniljakastikkeen ja/ tai jäätelön kanssa. NAMI!

sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Coctailpalat karjalanpiirakasta


Mietin tässä eräänä päivänä suolaisia coctailpaloja ja keksin, että niihin voisi kokeilla tyhjänpanttina kaapissa seisonutta minimuffinssivuokaa. Mutta mitäpä siihen sitten tekisi...hmm...kokeilisinko tehdä karjalanpiirakoista pieniä, suupalan kokoisia sormisyötäviä. Testasin- ja jee! Ne onnistuivat ihan mainiosti ja toimivat todella hyvin tähän tarkoitukseen. Nämä vielä "tuunasin" tuorejuustolla, kylmäsavulohella, tillillä, sekä rosépippurilla 😍 Ja "tuunatahan" voi toki millä vaan, mistä pitää!

Taikina:
1,5dl kylmää vettä
n.2dl vehnäjauhoja
n. 2dl ruisjauhoa
1tl suolaa

Puuro:
1l maitoa
1,5dl puuroriisiä
0,5tl suolaa
nokare voita

2dl maito-voiseosta

1. Keitä maidosta ja puuroriisistä puuro. Mausta se suolalla ja voilla. Anna jäähtyä täysin.

2. Sekoita taikinan ainekset yhteen niin, että taikinasta tulee kiinteä, mutta helposti muovattava taikina.

3. Kaulaa taikinasta ruisjauhojen kanssa todella ohut levy ja ota siitä pyöreällä muotilla (hieman suurempi kuin muffinssipellin kolo) aihioita. 

4. Suihkauta minimuffissipellille vuokasprayta ja painele koloihin taikinaa. Laita taikinakuoppaan nokare riisipuuroa ja tasoita hieman pikkulusikan avulla. 

5. Kun vuoka on täysi, paista paloja 225 asteessa n. 10-12 minuuttia, tai kunnes palat ovat kauniin ruskeita.

6. Dippaa pikkupiiraat kuumassa maito-voiseoksessa pikaisesti kuumina. Anna jäähtyä hetki ja täytä mielesi mukaan.