sunnuntai 28. helmikuuta 2021
Sitruuna-valkosuklaajuustokakku
sunnuntai 21. helmikuuta 2021
Ranskalainen suklaakakku
Tulipa töissä mieleeni, etten ole aikoihin tehnyt tätä klassista, ranskalaista suklaakakkua. Tähän tarvitset vain neljää eri raaka-ainetta. Kakku on myös täysin jauhoton, eli sopii gluteenittomaan ja viljattomaan ruokavalioon. Kakku muistuttaa hieman mutakakkua, mutta rakenne on kuohkeampi ja raikkaampi. Kakulle kaveriksi sopii joko vaniljajäätelö, tai jogurtista ja kermasta valmistettu, raikas vaahto. Ja koko nautinnon kruunaa tuoreet marjat! 🍒
perjantai 19. helmikuuta 2021
Kermatäytteiset Berliininmunkit
sunnuntai 7. helmikuuta 2021
Kinuskiwienerit
Tein viikonlopun kahviherkuiksi kinuskiwienereitä. Jos näitä nyt voi sellaisiksi nimittää, sillä kotioloissa taikinasta on vaikea saada oikein lehtevää, ilman kaulauskonetta. Maku toki on täysin sama.
Tällä kertaa teki mieli jotakin oikein makeaa, niin päälle keittelin oikein kunnolla paahteisen makuisen, paksun kinuskin. Eihän tämä voi olla, kuin hyvää 😇 Pitäiskö sunkin kokeilla?
4 dl maitoa
80g hiivaa
1 tl suolaa
1dl sokeria
2 kananmuna
n.10-11 dl vehnäjauhoja
80 g voisulaa
Kaulitsemiseen:
400 g voita
Voiteluun:
kananmuna
1. Sekoita suola ja hiiva keskenää kylmän maidon kanssa. Lisää joukkoon sokeri ja kananmuna, sekä osa jauhoista. Sekoita kunnolla ja lisää lopuksi loput vehnäjauhot, sekä jäähtynyt voisula. Sekoita pari minuuttia niin, että taikina sekoittuu tasaisesti. Taikina on suht' löysää.
2. Levitä taikina suorakaiteen kokoiseksi (n.40x60cm) levyksi (käytä reilusti jauhoja ja pyyhi ylimääräiset pois pullasudilla). Ota veitsellä, tai juustohöylällä voista siivuja. Asettele voisiivut keskelle ja taita ensin vasen puoli voin päälle ja sitten oikea puoli vasemman päälle. Käännä "avoimet" päät sivuille. Kauli levyksi ja toista sama muutaman kerran. Jaa taikinapala kahtia. Laita taikinat lopuksi kelmuihin ja nosta jääkaappiin tunniksi- pariksi.
4. Ota toinen taikina pois kelmusta. Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja kaulaa n. 45x50cm levyksi ja leikkaa esim. taikinapyörän avulla 12 osaan. Nostele sitten jokaisen palan kulmat keskelle ja paina sormilla. Laita "nyytti" sitten leivinpaperin päälle, liinan alle kohoamaan. Toista sama koko taikinalle.
5. Voitele kohonneet wienerit kananmunalla ja ripoittele pinnalle mantelilastuja. Paista wienerit 200 asteessa, kunnes ovat kauniin ruskeita. Ripottele jäähtyneen wiener-aihion päälle tomusokeria siivilän avulla ja pursota lopuksi reilu nokare kinuskia.
maanantai 1. helmikuuta 2021
Suklaacookies
Olisi kiva, kun aina olisi jotakin pientä makeaa päiväkahvin kanssa naposteltavaksi. Sen vuoksi leivoin tänään näitä ihastuttavan suklaisia cookieita, jotka maistuvat kivan paahteiselta sokerilta, rapealta kauralta, sekä tummalta suklaalta. Nämä ovat kananmunattomia ja muut ainekset löytyvätkin usein kaapista (paitsi suklaa ei taida oikein säilyä syömättömänä 🙊).
PS. Ihanaa makua tuo pikkuinen ripaus suolaa pinnalle, paiston jälkeen...
1,5 tl vaniljasokeria
50g kaurahiutaleita
200g vehnäjauhoja
5g soodaa
2 rkl kiehuvaa vettä
200g tummaa suklaata
1. Vaahdota voi ja sokerit vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi (n.25min.)
2. Lisää kaurahiutaleet, sekä vehnäjauho. Sekoita niin, että massasta tulee täysin tasainen.
3. Sekoita sooda kiehuvan vesitilkan joukkoon ja lisää taikinaan, samalla sekoittaen. Lisää lopuksi rouhittu tummasuklaa ja kääntele suklaarouhe massan sekaan tasaisesti.
4. Kaada taikina tuorekelmun päälle ja taputtele matalaksi. Peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin tunniksi, tai hieman reiluksi.
5. Punnitse taikinasta á30g paloja ja pyörittele ne palloiksi leivinpaperin päälle, uunipellille.
6. Paista cookiet 160 asteessa, 12 minuuttia.