tiistai 27. elokuuta 2019

Lohikierteet, nopea pikkusuolainen


Lohikierteet ovat todella herkullinen ja nopea herkku kahvipöytään, tai ihan vaan vaikkapa iltapalaksi. Kierteisiin käy erilaiset tuorejuustot ja erilaisilla tuoreilla yrteillä saat vaihtelua myös. Nämä kannattaa ehdottomasti syödä vielä hiukan lämpöisinä, tai lämmittää hieman ennen herkuttelua 😋

Blogini täyttää tänään muuten jo 5-vuotta. Hurjaa! Niin kuin olen jo aiemminkin kertonut, tämän oli tarkoitus olla sähköinen reseptikirja vain itselleni, perheelleeni ja muutaville ystävilleni, mutta kuinkas kävikään... Blogin myötä innostuin opiskelemaan tästä itselleni myös ammatin ja ensi keväänä olisi tarkoitus valmistua vielä kondiittoriksikin. Ihanaa, kun teiltä tulee päivittäin kysymyksiä ja kommentteja leipomisesta. Koitan vastailla niihin aina, kun on mahdollista- tai jos suinkin vain osaan auttaa😊 Kiitos siis juuri Sinulle, että käyt täällä reseptejä katselemassa!

Kierteet (n. 16kpl)

1pkt laskostettua esikaulittua voitaikinaa (Pirkka)
200g maustamatonta tuorejuustoa
nippu tuoretta tilliä
300-400g kylmäsavulohta
(juustoraastetta)

kananmuna voiteluun

1. Kauli taikinaa hieman ohuemmaksi ja levitä sille tuorejuusto. Ripoittele tuorejuuston pinnalle juustoraastetta halutessasi (ei pakollista). Hienonna sitten tilli saksilla tasaiseksi kerrokseksi ja levitä kylmäsavulohiviipaleita tasaisesti tillikerroksen päälle.

2. Kääri taikina rullalle ja voitele saumakohta kiinni kananmunalla. Leikkaa tangosta n.2,5cm:n levyisiä paloja ja asettele ne sitten leikkauspinta ylöspäin leivinpaperin päälle, uunipellille.

3. Voitele kierteet kananmunalla ja ripoittele pinnalle halutessasi juustoraastetta. Paista 200 asteessa, noin 18 minuuttia, tai kunnes kierteet ovat kauniin ruskeita.

torstai 22. elokuuta 2019

Unkarilainen hapankermakakku



Voi nami! Teki mieli iltakahvin kanssa jotakin herkullista ja kanelista. Silloin muistin, että minun onkin pitkään pitänyt kokeilla tätä Unkarilaista hapankermakakkua jo todella kauan.

Sain myös testiin tällaisia ihan loistavia Saga Suomi paistovuokia joita oli päästävä testaamaan heti! Vuoka taitellaan vain näppärästi kasaan, taikina vuokaan ja vuoka uuniin. Ei siis edes vuoan voitelua. Kuinka näppärää! Kun kakku on jäähtynyt, voi sen koristella ja kietaista vaikkapa sellofaniin ja kylkeen esimerkiksi resepti kauniisti korttiin kirjoitettuna. Ihana vieminen minne tahansa! 😍

Itse kakku on todella mehevä ja maukas. Kakku maistuu mukavan syksyiseltä kanelin ja pähkinöiden ansiosta. Testaapa sinäkin 👍

175g voita tai margariinia
125g hienoa sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl kermaviiliä
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa

100g hienoa sokeria
2 tl kanelia
100g rouhittuja pekaanipähkinöitä

Kuorrute:
1 kananmunan valkuainen
tomusokeria
(pikakahvijauhetta)

Koristeluun:
pekaanipähkinöitä

1. Vaahdota voi, sokeri ja vaniljasokeri keskenään kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi (n.25min.). Sekoita jauhot leivinjauhe,sooda ja suola yhteen.
Vatkaa munat yksitellen joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää sitten kermaviili. Lisää jauhoseos voi-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi.

2. Mittaa toiseen kulhoon sokeri,kaneli ja murskatut pähkinät. Kaada puolet kakkutaikinasta vuokaan.
Ripottele pähkinä-kaneliseos taikinan pinnalle. Lusikoi taas 1/3 kakkutaikinaa vuokaan ja loput pähkinäseoksesta.
Kaada lopputaikina pähkinäseoksen pinnalle. Paista kakku 175 asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kumoa jäähtymään.

3. Sekoita kananmunan valkuainen ja tomusokeri paksuksi tahnaksi keskenään kulhossa. Mausta halutessasi pikakahvijauheella. Valuta seos kakun pinnalle ja koristele esimerkiksi pekaanipähkinöillä. Kakku säilyy 2-4 päivää.


maanantai 12. elokuuta 2019

Pulled pork- piirakka



Sain eräältä ystävältäni (Kiitos, Marjo!) tämän älyttömän! hyvän suolaisen piirakan ohjeen taannoin. Olen tehnyt tätä jo aiemminkin, mutta ajattelin päivittää tämän tänne uudemmankin kerran. On nimittäin sen verran herkkua! 
Karamellisoitu punasipuli aateloi tämän piirakan ja uunin jälkeen makua komppaa vielä tuore ruohosipuli. Jäisipä palanen vielä huomisellekin...😌

Pohja:
150 g huoneenlämpöistä voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta
1 tl suolaa
1 rkl kylmää vettä

Täyte:
250 g Pulled porkia (käytin Kivikylän purkkia, jossa mukana bbq-mauste)
3-4 karamellisoitua punasipulia
sokeria, suolaa

1 prk kolmen juuston kermaa
3 kananmunaa
3 dl juustoraastetta
ruohosipulia
1 rkl grilli,- ja yleismaustetta

 1. Nypi pohjan ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi ja painele se sitten voidellun piirakkavuoan (halk. 26cm.) pohjalle ja reunoille.

3. Kuori ja viipaloi sipuli. Paista voissa niin, että sipulit pehmenevät ja saavat ruskeaa väriä ihan reilustikin. Mausta sipulit suolalla ja sokerilla kevyesti. Sekoita maustepussi lihan joukkoon.

4. Sekoita juustokerma, kananmunat, juustoraaste keskenään massaksi. Mausta seos grillimausteella. 

5. Voit halutessasi esipaistaa pohjaa n. 5-10 ( ei pakollista). Kaada pohjan päälle juusto-kermaseos. Ripottele pinnalle Pulled pork ja karamellisoidut punasipulit. Paista piirakkaa 200 asteessa n. 35-40 minuuttia, tai kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea. Hienonna pinnalle runsaasti tuoretta ruohosipulia.