keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Pumpulisämpylät


Lounaalta jäi tähteeksi perunamuusia, joten tekaisin siitä tällaisia pumpulisia sämpylöitä lapsille välipalaksi. Nämä ovat todella hyvän makuisia, pehmeitä ja valmistuvat helposti, sekä nopeasti. Nämä voi tehdä myös Mummon muusi-jauheesta, jollei ylijäämä muusia ole. Ihan parhaita sämpylöitä, joita kotiuunissa voi tehdä!

(n.16kpl)

3dl perunamuusia
3dl vettä
30g hiivaa
0,5tl suolaa
n.7-8dl vehnäjauhoja
loraus oliiviöljyä (n.2rkl)

1. Lämmitä veteen sekoitettu muusi kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja öljy. Lisää jauhoja vähitellen, niin, että taikina jää todella pehmeäksi, mutta niin, että muodostuu hyvä sitko.

2. Laita taikina kohoamaan liinan alle puoleksi tunniksi. Kaada taikina sitten jauhotetulle alustalle ja kauli reilusti jauhojen kanssa n. 2,5cm:n paksuiseksi levyksi. Jauhoja saa jäädä paljonkin pintaan. Leikkaa pizzapyörällä neliöiksi ja laita leivinpaperoidulle pellille palat liinan alle kohoamaan taas puoleksi tunniksi.

3. Paista sämpylät sitten 200 asteessa, noin 15-20min., että ovat hennon kauniin ruskeita. Nauti lämpöisinä!

36 kommenttia:

  1. Kiitos 😊 Nää on kyllä mahdottoman hyviäkin...

    VastaaPoista
  2. Onko kukaan kokeillut gluteenittomilla jauhoilla, miten onnistuu?

    VastaaPoista
  3. Voisiko perunamuusin sijaan käyttää saman määrän vaikka muussattua porkkanaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a. Enpä ole koskaan tullut kokeilleeksi, mutta tuossa voisikin olla ideaa 💡

      Poista
  4. Hei! Tarkennan: tuleeko muusijauhetta 3 dl, jos muusia ei ole?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse taisin laittaa 2dl vettä ja yhden pussillisen muusijauhetta 😊

      Poista
    2. Jos mulla on valmista muusia 3 dl niin tuleeko siihen kuitenkin se 3 dl vettä?

      Poista
    3. Heippa!

      Juu-kyllä tulee 👍☺️

      Poista
  5. Kiitos vastauksesta - kokeiluun!😊

    VastaaPoista
  6. Hei! Kertokaapas millainen on hyvä sitko? Tarttuuko taikina vielä käsiin ennenkuin laittaa sen kohoamaan? Itselläni ei oikein sämpylät hyvin ole onnistuneet... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä sitko on silloin kun otat palan taikinaa ja lähdet venyttämään sitä ja kun se nätisti venyttämällä tekee ohuehkon kalvon josta esim. valo näkyy jonkin verran läpi ja kalvo pysyy ehjänä.

      Poista
    2. Siten että se venyy😁saa tarttua vähän kiinni mutta ei sellaista että repeytyy tai että todella kiinteä pallo.

      Poista
  7. Teetkö tämän taikinan käsin vai yleiskoneella?

    VastaaPoista
  8. Voiko käyttää kuivahiivaa ja miten paljon

    VastaaPoista
  9. Muusijauhevinkki:
    Suosittelen Lidlin perunamuusijauhetta. Se nimittäin hakkaa muut maultaan mennentullen, on edullista ja siitä on perunaa ylivoimaisesti enemmän ja kaikenlaista lisäainetta vähemmän kuin muissa tuotteissa. Teen itse paljon perunaohrarieskasia ja mielestäni kaikki muut muussijauheet maistuvat läpi.

    Kun joku mainitsi porkkanamuussin, niin itseäni kiinnostaisi kokeilla palsternakkamuusi ja kukkismuussi leivonnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein perunarieskoja muusista, jossa oli kukkakaalia perunan lisäksi. Ainakin ohrajauhojen kanssa tuli todella kitkerä maku kukkakaalista.

      Poista
  10. Voiko myös pyörittää sämpylöiksi , miks neliöitä ja kaulinta ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Taikinasta tulee niin valtavan löysää, ettei oikein pysty pyörittelemään. Neliöistä voi kokeilla esi. raapan kanssa "muotoilla" hieman pyöreimmiksi. Haastavaa se silti on ☺️

      Poista
  11. Voisiko tämän tehdä myös niin kuin sen parhaan pullataikina reseptisi jossa kaikki vaan kerralla kulhoon ja vaivaus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Ja anteeksi- huomasin kommenttisi vasta nyt. Tähän taikinaan en ole saanut kunnollista sitkoa ( en tiedä johtuuko perunan tärkkelyksestä). Liialla vaivauksella olen saanut vain hiukka rieskaa muistuttavia lättyjä aikaiseksi 😁

      Poista
  12. Näitä ei siis tarvitse voidella vedellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh! Jostakin syystä minulle ei tule ilmoituksia jätetyistä kommenteista, niin huomasin tämän vasta nyt 😔 Ei siis voidella millään.

      Poista
  13. Oi, oi, oi...nyt tuli kyl niin pehmoiset ja superit sämpylät -kiitos ohjeest! Käytin perunamuusia jossa oli myös porkkanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava juttu 👍 Nämä ovat ihan syystä pumpulisämpylöitä...😉

      Poista
  14. Olipa hyvä ja helppo ohje. Sämpylöistä tuli juuri tuollaisen näköisiä kuin kuvassa ja super hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että onnistuit! Nämä ovat kyllä suurta herkkua 😋

      Poista
  15. 10 vuotta sitten oli useitakin postauksia PorkkanaLaatikkoSämpylöistä ja siitä lähtien ne ovet olleet perheemme suosikkeja, erityisesti lastenlasten. Ne ovat myös todella hyviä ja kuohkeita
    http://hannaku.vuodatus.net/lue/2013/04/maailman-pehmeimmat-sampylat

    VastaaPoista