sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Saaristolaisleipä ja lohiviettelys


Taas "ylitin" itseni ja leivoin jotakin sellaista, mistä en ole aiemmin pitänyt laisinkaan. Leivästä tulikin aivan superherkullinen, varsinkin päälle tehtävän "levitteen" ansiosta. Tätähän voisi kokeilla tänä jouluna vaikkapa joulupöydässä? :)


0,5 l appelsiinituoremehua
1,5 dl vehnäleseitä
1,5 dl kaljamaltaita
1,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl auringonkukansiemeniä
35 g hiivaa
n. 5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl siirappia
0,5 rkl suolaa

Voiteluun:
vettä ja siirappia

Lohiviettelys:
300 g kylmäsavulohta
1 prk ranskankermaa
1 punasipuli
1 nippu tilliä
sitruunapippuria
sinappia 
sokeria

1. Kaada appelsiinimehu kulhoon ja lisää sekaan auringonkukansiemenet, leseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat.  Anna turvota puoli tuntia liinan alla.

2. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Lisää murennettu hiiva ja siirappi, sekä vehnäjauhot. Sekoita ja kaada voideltuun leipävuokaan (taikina jää melko löysäksi). Anna kohota lämpimässä tunti liinan alla ja paista sitten alatasolla 175 asteessa n. tunti. Voitele siirappivedellä paiston puolessa välissä.

3. Kumoa hieman jäähtyneenä ja anna jäähtyä liinan alla. Leipä on parasta päivän-parin päästä.

4. Pilko kalat silpuksi ja lisää ranskankerman joukkoon. Lisää silputtu tilli ja hienonnettu punasipuli. Mausta sitruunapippurillaja sinapilla. Pyöristä makua ripauksella sokeria

2 kommenttia:

  1. Minkälaisella suhteella voiteluvesi/siirappi? Kuinka paljon menee voiteluun nestettä?

    VastaaPoista