torstai 19. tammikuuta 2017
Voipullat
Nyt juuri on niin kiirusta, etten ehdi tänne juuri leipomaan, niin nostan tämän ihanan, vanhan reseptin esille 😊
Tiedättekös mitä nämä ovat? :) Ihan äärettömän herkullisia "vanhan ajan"-pullia, jotka leivotaan tavallisen pullan tapaan, mutta päälle leivotaan voinen pullataikinakuori. Hiukka kyllä jännitti, että miten onnistuvat, sillä olen leiponut näitä viimeksi varmaan kolmekymmentä vuotta sitten kerran mummoni kanssa. Tässä hänen reseptivihostaan taas yksi maistiainen teillekin.
Meillä töissä nämä ovat yksi suosituimmista herkuista,- enkä kyllä yhtään ihmettele, että miksi :p
Taikina:
4 dl vettä tai maitoa (itse tein veteen)
13-15 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
50 g hiivaa
2 munaa
125 g voita
1,5 tl suolaa
Päällistaikina:
450 g (n. 1/3) taikinaa
250 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 kananmuna voiteluun
1. Murenna kulhoon hiiva, lisää lämmin vesi, suola ja sokeri. Sekoita ja lisää osa jauhoista, sekä kananmunat.
Lisää hetken päästä loput jauhot ja vaivaa kunnolla niin, että muodotuu kunnon sitko. Lisää taikinaan lopuksi hieman pehmennyt voi ja vaivaa taikinaa vielä hetki.
2. Ota taikinasta nyt 1/3 eroon. Sekoita voimakkaasti sekaan n. 250g huoneenlämpöistä voita, jauhot ja hieman suolaa. Laita astia sitten jääkaappiin.
Jätä pohjataikina vartiksi huoneenlämpöön kohoamaan.
3. Leikkaa taikina 18- 20 osaan ja pyörittele palloiksi leivinpaperin päälle. Kohota hetki liinan alla.
4. Ota kuoritaikina jääkaapista ja kaulitse se ohueksi levyksi. Ota taikinasta pyöreällä muotilla (halk. n.10cm) aihioita ja aseta ne kohonneiden pullien pinnalle tiukasti.
5. Voitele pullat kananmunalla ja anna niiden kuivahtaa n. vartti ennen paistoa. Paista sitten 200 asteessa n. 13-15 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita ja repeilleitä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Täytyy kokeilla! Näyttävät herkullisilta! :)
VastaaPoistaKiitos, Sini! :) Suosittelen kyllä kokeilemaan...
PoistaOlen nähnyt jossain näitä koska ovat tuttuja, mutta en ollenkaan tiennyt miten näitä tehdään. Tosi mielenkiintoinen ohje ja ihanan herkullisen näköisiä pullia! Kiva, kun postasit ohjeen. Pitäis kyllä kokeilla näitä! :D
VastaaPoistaKyllä nää vanhat reseptit on vaan ihan mahtavia... Nää ovat kivan suolaisen makeita, mutta mikä näissä on hassua...ovat vasta jäähdyttyään hyviä. Testaa Taru ihmeessä! :)
PoistaNiin ihania! Ja perinteisiä 😀
VastaaPoistaNiin on :) Pumpulinpehmeitä ja hyvän makuisia!
PoistaNämä on kyllä hyviä! Koulussa olen tehnyt, mutta en oo kotona muistanu ollenkaan. Pitääpä muistaa! :)
VastaaPoistaKannattaa kokeilla. Ihanan pehmoisia pullukoita tulee, kun muistaa jättää taikinan suht löysäksi :p
PoistaSehän on vanhan ajan voipulla! 60 -luvulla syntynyt äitini haikailee aina näiden perään, kuulemma mistään ei oikein meinaa saada enää. Pitääkin leipoa hänelle muutama kun tuli reseptikin vastaan.
VastaaPoistaNämä on niin ihania, että testaapa ihmeessä ja yllätä äitisi :)
PoistaKuuluvat meillä pullaherkkuihin kans ja tulee näitä silloin tällöin tehtyäkin.
VastaaPoistahttp://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2013/02/vanhanajan-voipullat
Ihanan näköisiä ovat sinunkin pullat. Melkein voi maistaa voin maun... 😛
PoistaVoipullat on niin hyviä!
VastaaPoistaKiitos ohjeesta! Pakko kokeilla joku päivä.
Olepas hyvä 😊 Testaa ihmeessä!
PoistaTein näitä jo viime vuonna ja TODELLA hyviä.
VastaaPoistaKiva kuulla 😊 Nää ovat kyllä ihanan voisia ja pumpulin pehmoisia...
PoistaTein tänään voipullia ja tuli todella herkullisia, kiitos reseptistä.
VastaaPoistaHienoahienoa!! 👏 Ja olepa hyvä.
VastaaPoistaTuleeko tuohon päällitaikinaan todella 1 tl suolaa? Kuulostaa äkkiä aika paljolta.... Näitä kyllä haluan kokeilla. Voipullat on ehkä maailman parhaita pullia.
VastaaPoistaJoo. Tulee ihan oikeasti. Tämähän on suolaisenmakea herkku 😊
VastaaPoistaNammm, ihana vanha herkku
VastaaPoistaTänään leivoin ja aivan IHANIA, kuten entisajan voipullat. Kiitos ihanasta reseptistä. Minä laitoin taikinaan puolet vettä ja maitoa. Tuli lapsuus mieleen näistä tuoksuista ja mausta.
VastaaPoistaOlepa hyvä. Kiva, jos maistui sinullekin. Minulle tulee näistä myös lapsuus mieleen..."vanha herkku" kyseessä, siis 😊
PoistaKiitos, olin aivan unohtanut miten paljon parempia nämä ovat itse tehtynä! Menee kyllä nyt vakio viikonloppu leipomisiin!
VastaaPoistaOnpa kiva, että sielläkin on leivottu ja tykätty! 👍
VastaaPoista